Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 3 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom moet je zo vaak naar de wc? 6 mogelijke oorzaken

Ben jij op festivals die vriendin die áltijd moet plassen (guilty) en word je ‘s nachts standaard wakker omdat je naar het toilet moet (ook guilty)? Constant naar de wc moeten is irritant – en het kan dus heel veel verschillende oorzaken hebben.

Soms is het niet zo simpel als ‘je drinkt te veel’, want er kunnen veel verschillende redenen zijn waarom je vaker op het toilet te vinden bent dan anders. We zetten er een aantal voor je op een rijtje.

1. Je hebt écht een kleine blaas

Roep jij vaak dat je een kleine blaas hebt? Vaak wordt dit als grapje gebruikt, maar fun fact: dat kan écht zo zijn. Gemiddeld kan een blaas 200 tot 500 ml vocht aan. Als jij bij 200 ml al de drang voelt om te plassen, dan heb je waarschijnlijk gewoon een kleine blaas.

2. Je drinkt te veel vochtafdrijvende drankjes

Is het je wel eens opgevallen dat je na een bakje koffie vaak naar het toilet moet? Niet alleen voor number two, maar ook om te plassen. Dat komt omdat koffie werkt als diureticum. Dat betekent dat het vochtafdrijvend werkt. Hetzelfde geldt overigens voor thee en frisdrank, al is het bij die laatste twee wel in mindere mate.

3. Je hebt verzwakte bekkenbodemspieren

Ooit gehoord van ‘pelvic floor disorder’? Hiermee worden verschillende kwaaltjes rondom je bekkenbodemspieren bedoeld. De spieren rondom je bekkenbodem zijn onder andere belangrijk om te kunnen zitten, maar ook om de organen rondom je blaas te ondersteunen. Zijn deze spieren niet sterk genoeg, dan kan het zijn dat je vaker naar het toilet moet.

4. Je hebt (beginnende) blaasontsteking

Een van de symptomen van blaasontsteking is vaker naar het toilet moeten. Vaak doet het plassen wat pijn, en heb je last van een branderig gevoel. Negeer dit gevoel niet en maak meteen een afspraak bij de huisarts.

5. Je eet/drinkt dingen waarvan jouw blaas geïrriteerd raakt

Je bent net naar het toilet geweest, ligt nu in bed en ja hoor… je moet weer naar het toilet. Herkenbaar? Misschien heb je ‘s avonds iets gegeten waardoor jouw blaas geïrriteerd geraakt is.

Er is niet één bepaald iets aan te wijzen, verschillende mensen reageren op andere voeding. Denk aan koffie, thee, alcohol, pittig eten, citrusvruchten, drankjes met koolzuur en zelfs chocolade. De enige manier om hier achter te komen, is door sommige producten (tijdelijk) uit je voedingspatroon te schrappen.

6. Je bent zwanger

Vaker plassen is een onschuldige zwangerschapskwaal die wordt veroorzaakt door (hoe kan het ook anders) je hormonen. In het eerste trimester van je zwangerschap groeit je baarmoeder tegen je blaas aan, waardoor er meer druk op je blaas komt te staan. Hierdoor moet je vaker naar het toilet. Als je zwanger bent en je vaker naar het toilet moet, dan is dat dus hartstikke logisch.

Margot Robbie heeft caramelkleurig haar en een volle pony

Glamour UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.