Mesticia Da Silva
Mesticia Da Silva Money 6 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Liefde en geld? Met deze 4 tips combineer je twee inkomens zonder elkaar in de weg te zitten

Je weet dat je relatie serieus is als jij en je partner de moed verzamelen om over geld te praten. Veel stellen besluiten vaak om op de een of andere manier financiën te combineren, maar of je nu aan het daten bent, verloofd bent of al getrouwd ben: blijft het lastig om over je centen te praten. Lucky for you, helpen wij je een stapje op weg naar een gecombineerde bankrekening.

Money, Money, Money.

Met deze 4 tips combineer je gemakkelijk twee inkomens

Praten over geld met je partner kan zenuwslopend zijn. Maar net als bij elk relatieprobleem, kun je door een open en eerlijke gesprek al snel een oplossing vinden. Weet je niet hoe je het gesprek moet beginnen? Hier zijn vier tips voor het combineren van jouw en je partners inkomen.

1. Weet waar je staat

Begin het gesprek met een compleet beeld van hoe je er financieel voor staat. Zoek vooraf uit wat nou precies je bestedingspatroon is, kijk naar je schulden, netto-inkomen en uitgaven, voordat je over geld begint met je partner.

Trek een paar uur uit om je aankopen van de afgelopen drie maanden te bekijken en noteer de top 5 hoogste categorieën. Zo weet je precies wat je spending habits zijn en zie je dus waar je later misschien wat minder aan uit kan geven.

2. Wees open over je financiële situatie

Wacht niet totdat je getrouwd bent of samen gaat wonen om je financiële situatie met je partner te delen, maar begin hier natuurlijk niet op je eerste date mee.

Praat vaak en open over je geldzaken terwijl je nog aan het daten bent. Niemand houdt namelijk van verrassingen, wees dus eerlijk over wat er op je bankrekening staat, je spaargeld en eventuele schulden. Laat je partner in het algemeen weten wat het kost om jou te zijn, zodat hij of zij later niet schrikt van je levensstijl.

Maar het moet natuurlijk niet alleen van jouw kant komen, verwacht hetzelfde van je partner. Kijk bijvoorbeeld naar hoe je partner geld uitgeeft. Leven ze constant met een bankrekening die in het rood staat? Of hebben ze een te dure hobby? Het is belangrijk om achter dit soort dingen te komen terwijl je nog aan het daten bent, zodat je de red flags op tijd ziet en je niet aan iets begint waar je niet klaar voor bent.

3. Zit op één lijn

De eerste grote beslissing die de meeste stellen nemen, is of ze een gezamenlijke bankrekening willen hebben, maar er zijn nog veel meer administratieve zaken waar je over na wil denken. Denk bijvoorbeeld na of jullie een boodschappen-budget willen, wie er verantwoordelijk is voor het betalen van de rekeningen en hoeveel geld jullie maandelijks op de rekening storten.

Het goede nieuws is dat wat jullie ook beslissen, niet vast staat. Kom er over een paar maanden op terug als jullie merken dat de huidige regels niet werken.

4. Denk aan elkaar

Voor de meeste stellen is geld niet het meest favoriete, en soms zelfs een kwetsbaar, onderwerp om over te praten. Wees zo non-judgemental mogelijk wanneer je het over geld hebt, maar wees ook niet bang om je mening te uiten.

Hou rekening met de gevoelens en voorkeuren van je partner en bepaal een bedrag dat jullie beide toevoegen aan het budget waarmee jullie allebei comfortabel zijn. Maak hiernaast ook de regel dat als je boven het afgesproken budget komt, je de uitgave laat checken door je partner, en wederzijds. Zo voorkom je conflicten en heb je minder snel de kans dat je die te dure bank in een impuls koopt.

Zoveel eigen geld heb je tegenwoordig nodig om je eerste huis te kopen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.