Julia Schaap
Julia Schaap Lichaam 13 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Is cranberrysap echt zo gezond voor je?

Velen van ons kennen het bekende drankje wel, cranberrysap. Naast het voorkomen van blaasontsteking, is de sap voor nog meer dingen goed, er zitten namelijk erg veel mineralen en vitamines in. Maar is het superdrankje wel echt zo gezond? Wij hebben het voor je uitgezocht. Naast cranberrysap, zijn er nog genoeg andere ‘gezonde’ sapjes tegen bijvoorbeeld acne en bloating,ofwel een opgeblazen gevoel. Eén van de populairste drankjes is the glow drink.

Cranberrysap gezond?

Iedereen heeft ‘t wel eens gedronken op advies van je moeder, oma of vriendin; cranberrysap. Waarschijnlijk omdat je een blaasonsteking had – daar schijnt het goed voor te zijn. Maar heeft het nog andere voordelen? En klopt het echt, dat het zo goed helpt?

Cranberrysap tegen een blaasontsteking

Er wordt vaak gezegd dat je cranberrysap moet drinken als je vaak een blaasontsteking hebt, omdat dit een reinigend effect heeft. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de sap, maar toch verschillen die van elkaar. Daarom kunnen wij geen duidelijk antwoord geven op de vraag of cranberrysap helpt tegen een blaasontsteking. Wel goed om te weten: cranberry’s bevatten proanthocyanidinen. Proanthocyanidinen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Dat klinkt dan wel weer logisch. Maar het is dus geen medicijn – zorg er dus altijd voor dat je naar de huisarts gaat als je denkt een blaasontsteking te hebben.

Suikers in cranberrysap

In cranberrydrank zit naast veel vezels, ook erg veel suiker. Volgens Het Voedingscentrum zit er in een glas cranberrydrank al twintig gram suiker. Bij cranberrysap is dat anders, daar zit ongeveer één suikerklontje in. Kijk dus altijd of het sap of drank is en lees voordat je een fles koopt dus altijd het etiket. De bessen puur eten is de beste optie. Ook kan je hiermee zelf de sap maken. Daar moet je wel maar net zin in hebben.

Waar is cranberrysap dan wel goed voor?

Cranberrysap blijft wel een stuk gezonder dan dan frisdank, wat logsich is. Dit komt vooral doordat de sap veel belangrijke mineralen zoals kalium, calcium en magnesium bevat. Deze voedingsstoffen helpen bij stevige boten, tegen hart- en vaatziekten, en een hoge bloeddruk. Toch zijn er naast deze mineralen nog meer voedingsstoffen die jij nodig hebt om helemaal healhty door het leven te gaan. Een daarvan is sulforafaan.

Dit zijn vijf signalen dat je niet genoeg water drinkt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.