Anne Smits
Anne Smits Food 23 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Havercappucinno? Volgens TikTok is havermelk toch niet zo gezond

De havercappuccino is een bekend begrip. Lot van Instagramaccount @dehaarclipvanmarieclaire introduceerde de term en sindsdien is de ‘havercappu’ opgenomen in ons dagelijkse vocabulaire. Hoewel havermelk een veel duurzamere optie is dan koemelk, gaan er verschillende TikToks rond dat havermelk eigenlijk helemaal niet zo gezond is als we denken.

Dan toch maar een soja- of amandelcappu?

Havermelk is minder gezond dan we denken

Havermout is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Verschillende foodies op Instagram en TikTok laten zien wat je allemaal met dit gezonde product kan. Van overnight oats tot aan een ontbijt met apple crumble, je kan met havermout alle kanten op. Een populair product dat van havermout is gemaakt, is havermelk. En dat blijkt volgens verschillende TikToks toch niet zo goed voor je lichaam.

Dit zeggen TikTokkers over havermelk

Volgens diverse TikToks, die de Oatly Barista drink als voorbeeld nemen, zou deze havermelk ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel te hard stijgt. Hierdoor raken je hormonen uit balans. Ook zouden de plantaardige oliën, zoals koolzaad- en zonnebloemolie, in havermelk ongezond zijn en voor ontstekingen in je lichaam zorgen. De toegevoegde E-nummers zijn bedoeld om de eigenschappen van het product te verbeteren, maar komen de gezondheid van het product niet ten goede.

 

@balansmetkirsten

Deel dit met alle havermelk drinkers ⚠️🥛 #havermelk #koffie #vegan #hormonen #gezondheidstips #suikervrij #hormoonbalans

♬ Vlog – Soft boy

@leefbewustnederland

Oatly Havermelk is Ultra bewerkt voedsel! Havermelk is funest voor je gezondheid. Gepositioneerd als ‘gezond’ en vele consumenten trappen erin. Wist jij dat er twee extreem ongezonde ingrediënten inzitten? Tag havermelk liefhebbers. Drink jij het nog?

♬ origineel geluid – Leef Bewust Nederland

Welke alternatieven kun je het beste nemen?

Havermelk is qua gezondheid natuurlijk niet te vergelijken met een pizza of een snack uit de frituur. Maar er zijn wel degelijk alternatieven die nét wat beter zijn voor je lichaam. In ieder geval is de conclusie om de gezondheid van een product te beoordelen: hoe minder ingrediënten, des te beter is het product.

Minder ingrediënten wil over het algemeen zeggen dat het product puurder is. Zo kan ons lichaam nog wel eens van slag raken door E-nummers, conserveermiddelen en andere toegoevoegde ingrediënten. Probeer eens de bio-variant van Oatly met slechts drie ingrediënten: water, haver en zeezout. Kijk ook bij andere alternatieven voor koemelk naar de ingrediëntenlijst en probeer toegevoegde ingrediënten zoveel mogelijk te voorkomen.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.