Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Fashion 15 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

OMG! Deze goedkope items zijn wel héél overduidelijk nagemaakt van designermerken

Dat fast fashion modeketens graag inspiratie halen uit hun haute couture-en designerconcurrenten is algemeen bekend. Wel vergeten sommige merken dat ergens inspiratie uit halen en kopiëren toch wel écht een groot verschil is. Deze items van Zara, Mango en H&M zijn nagemaakt van de nieuwste collecties van Valentino, Amina Muaddi en Isabel Marant.

Beter goed gejat dan slecht bedacht… ofzo?

De fijne lijn tussen je laten inspireren en kopiëren

Een van de eerste lessen die op elke modeschool gegeven wordt is op welke manier je je kunt laten inspireren voor je creatieve proces. Inspiratie is cruciaal, maar op sommige manieren ook heel tricky. Er zal namelijk altijd een heel fijne lijn zijn tussen inspiratie en kopiëren. Op de juiste manier zal een ontwerper of creative onderdelen vanuit bijvoorbeeld de natuur, kunst, muziek of andere designers nemen om het om te vormen tot een vernieuwend en origineel geel. De manier die je metéén wordt afgeraden (en zelfs strafbaar is), is om onderdelen rechtstreeks te kopiëren. Sommige fast fashion ketens lijken deze belangrijke les voor de makkelijkheid soms ineens “vergeten” te zijn. Door de snelheid van hun collecties kunnen zij de kleding in een mum van tijd voor een véél lager bedrag en in lagere kwaliteit namaken zonder dat de consument dit in de gaten heeft.

H&M versus Isabel Marant

Een merk dat herhaaldelijk ongegeneerd kleding, accessoires en home-artikelen na blijft maken is H&M. Een wel héél opvallende namaak in hun huidige collectie is de oranje jurk van Isabel Marant. De kleur, de textuur van de stof én het model van de jurk is exact hetzelfde, behalve natuurlijk de prijs. Die verschilt namelijk zo’n (houd je vast) 970 euro.

Oranje jurk van Isabel Marant
Isabel Marant

Mohair mini-jurk, €990 van Isabel Marant.

Isabel Marant dupe jurk van H&M
H&M

Off-the-shoulderjurk, €19,99 van H&M.

Zara versus Valentino

Ook de Spaanse modeketen Mango staat er om bekend dat ze zonder pardon ontwerpen kopiëren van bekende designers en zelfs kleine ondernemers. De prachtige, knalroze Pink PP collectie van Valentino had blijkbaar ook op hen grote indruk gemaakt en dus maakten ze het maar (als geheel) na. Uhmm, juist ja.

Pink PP collectie Valentino
Valentino

Couture bralette met strik, €650 van Valentino.

Roze collectie Mango kopie van Valentino
Mango

Bralette van Mango

Roze trui Valentino
Valentino

Mohair gebreide trui met pailletten, €4900 van Valentino.

Roze trui van Mango met pailletten
Mango

Roze trui met pailletten, €59,99 van Mango.

Zara versus Amina Muaddi

Ook Zara is niet vies van een kopie-schandaaltje hier en daar. De prinses-achtige muiltjes van opkomende schoen-ontwerpster Amina Muaddi werden als geheel in een ander kleurtje gegoten en nam dus “gewoon inspiratie” van het merk. Toch, Zara?

Amina Muaddi slingback pump
Amina Muaddi

Slingback pump, €930 van Amina Muaddi.

Slingback hakken van Zara
Zara

Slingback pumps, €59,99 van Zara.

North en Chicago West hebben de meest iconische looks van Kim Kardashian nagemaakt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.