Redactie
Redactie Geld 11 feb 2024
Leestijd: 1 minuut

Je maximale hypotheek als vrijgezel met een minimumloon in 2024

Kun je een huis kopen als alleenstaande met een minimumloon in 2024? Nou, in een perfect storm zijn er kansen als single. Dit is je maximale hypotheek en we hebben er direct maar even een huis bij gezocht.

Let wel, de bedragen in dit artikel zijn indicatief. Voor jouw exacte hypotheek is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Lees ook hoeveel je maximaal kunt lenen voor een koophuis met een modaal inkomen in 2024.

Maximale hypotheek met minimumloon 2024

Het minimumloon is sinds 2024 voor het eerst een minimumuurloon. Dit zorgt er in eigenlijk alle gevallen voor dat je meer gaat verdienen met het minimale salaris in Nederland. Er liggen dus ook meer mogelijkheden om een huis te kopen.

Sinds 1 januari 2024 is het minimumloon voor Nederlanders van 21 jaar ouder 13,27 euro per uur. Bij het rekenvoorbeeld gaan we uit van een alleenstaande 30-jarige zonder schulden en leningen met een werkweek van 40 uur. Die heeft een jaarsalaris van 27.601,60 euro en inclusief 8 procent vakantietoeslag wordt dat in totaal 29.810 euro.

Huis kopen als alleenstaande

Volgens de onafhankelijke rekentool van Independer is de maximale hypotheek van de bovenstaande persona 127.333 euro. Dit bij een rente van 3,58 procent en een rentevaste periode van 10 jaar. De maandlasten zijn in dat geval 577 euro. Zoals gezegd is dit een indicatie.

De hamvraag: kun je als alleenstaande met een minimumloon in 2024 een huis kopen in Nederland? Ja hoor, driehoog achter ergens in Heerlen. Daar vind je een koopwoning van 125.000 euro. Voor hetzelfde bedrag koop je ook een appartement in Hoogeveen.

Extra lenen voor een duurzaam huis

Sinds 2024 kun je meer geld lenen naar gelang de duurzaamheid van het huis dat je wil kopen. Lees wat de invloed van het energielabel is op jouw maximale hypotheek.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.