Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 7 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Gaat je tattoo vervellen? Dit zijn de do’s en don’ts

Wie net voor het eerst een tattoo heeft gezet, weet wellicht nog niet alle ins and outs over de naverzorging van een tatoeage. Zo mag je tattoo de eerste weken niet in de zon, maar gaat je tattoo ook na een tijdje vervellen. Je tattoo heeft dan de juiste verzorging nodig.

We vertellen je hoe je het beste een tattoo die gaat vervellen kunt verzorgen.

Zo verzorg je een tattoo die gaat vervellen

Je tattoo heeft de eerste weken goede verzorging nodig. Je tattoo is namelijk nog een open wond die aan het helen is. Hoe lang jouw tattoo nodig heeft om te helen verschilt per grootte: een kleine tatoeage zal iets minder tijd nodig hebben om te helen dan een grote sleeve. Hoe dan ook: je tattoo gaat (in veel gevallen) vervellen. Het is altijd handig om te weten hoe je je tat dan het beste verzorgd en wat je beter niet kunt doen.

Waarom vervelt de tattoo?

Je hoeft je allesbehalve zorgen te maken wanneer jouw tatoeage begint te vervellen. Dit is juist normaal: een naald heeft namelijk duizend keer in jouw huid geprikt om die tat te creëeren. Het is dan ook niet zo gek dat de bovenste laag van je huid de eerste weken best van slag is. Wanneer je huid begint te schilferen betekent dit dat de bovenste laag van je huid verdwijnt en er een nieuwe laag huid naar boven komt.

Vervelt jouw huid niet na een paar weken? Dan hoef je je ook geen zorgen te maken. Elke huid heelt namelijk op een andere manier. Daarbij komt ook nog eens bij kijken dat een vettige huid minder snel vervelt dan een droge huid en dat het óók nog eens ligt aan hoe de tatoeëerder de tattoo heeft gezet.

Do’s en don’ts

Om je een goed beeld te geven van hoe je een tattoo die begint te vervellen het beste kunt verzorgen, hebben we de belangrijkste do’s and don’ts op een rij gezet.

1. Don’t: krabben

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: krab absoluut niet aan je tattoo. We snappen maar al te goed hoe vervelend het is om die velletjes aan te zien, maar je tattoo heeft het juíst nodig om op zo’n natuurlijk mogelijke manier te helen. Door de velletjes eraf te trekken of eraan te krabben kan je tatoeage geïrriteerd raken en zelfs ontsteken. Ook is de kans groot dat je tattoo er minder mooi uit komt te zien, omdat het nog in zijn helingsproces zit.

2. Do: je tattoo twee keer per dag wassen

Je tattoo is een open wond die makkelijk kan uitdrogen en gaan irriteren. Door je tatoeage twee keer per dag goed te wassen met een alcohol- en parfumvrije zeep houd jij je tattoo schoon en weg van irritaties.

3. Don’t: strakke kleding dragen

Het verschilt per plek, maar wanneer jij bijvoorbeeld op je arm of been een (grote) tatoeage hebt zitten, wordt het afgeraden erg strakke kleding te dragen de eerste weken. Je gloednieuwe tattoo heeft namelijk genoeg lucht en ruimte nodig om op een natuurlijke manier te vervellen.

4. Do: smeer je tattoo regelmatig in met een crème

Na het zetten van je tatoeage geeft je tatoeëerder advies over hoe je je tattoo het beste kunt verzorgen. Ze bieden hierbij vaak een fijne crème en zeep aan die je kunt gebruiken. Smeer je tattoo na het wassen en wanneer je het idee hebt dat ‘ie uitdroogt in met een fijne crème. Door je tatoeage regelmatig in te smeren met een fijne crème (zoals Ultrablend van Lush of Bepanthen) zal je tattoo ook minder veel schilferen.

5. Don’t: zonnen, zwemmen en badderen

Vooral de eerste weken is het ontzettend belangrijk dat je je tattoo uit de zon houdt. Hierdoor droogt ‘ie uit en kan de tattoo zelfs vervagen. Erg zonde, als je het ons vraagt. Ook heeft dit effect op het vervellen: doordat je tat uitdroogt gaat hij meer vervellen, wat erg vervelend kan zijn. Probeer ook heet water en een (zwem)bad te vermijden.

6. Do: advies vragen aan je tatoeëerder

Je tattoo blijft er je hele leven op zitten, dus we willen natuurlijk allemaal dat onze tattoo er ook na het helingsproces er mooi uit komt te zien. Wanneer je twijfelt over iets of bang bent dat er iets mis is met je tattoo, raden we je ten alle tijden aan advies te vragen aan je tatoeëerder.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.