Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 16 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb je een nieuwe tattoo? Op deze manier verzorg jij je tattoo het best

Eindelijk is het zover: je hebt de tattoo laten zetten die je al zo lang in gedachten had. Maar wat nu? Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen je tattoo goed uit de zon houden.

De tatoeage zit er voor de rest van je leven op, dus je nieuwe tattoo goed verzorgen is ontzettend belangrijk.

Verzorging van je nieuwe tattoo

Je wilt je tatoeage natuurlijk wel zo mooi mogelijk houden. Om te voorkomen dat je nieuwe tattoo vervaagt of zelfs ontstoken raakt, is een goede verzorging een must. We vertellen je tot in de details hoe je je tatoeage het beste kunt verzorgen.

1. Luister áltijd naar het advies van de tatoeëerder

Het verschilt per tattooshop, maar je krijgt vrijwel altijd een advies van de tatoeëerder over de verzorging van jouw tattoo. Het is belangrijk om te onthouden dat tattoo-artiesten hier het meeste verstand van hebben: zij weten als geen ander welke verzorging jouw nieuwe tattoo nodig heeft.

2. Was je tattoo met alcohol- en parfumvrije zeep

Ook dit verschilt per tattooshop, maar over het algemeen gebruikt bijna elke shop een bepaald soort folie voor over je gloednieuwe plaatje. In sommige gevallen is dit een second skin: een dunne en doorzichtige sticker die over de nieuwe tattoo wordt geplakt en soms wel drie tot vijf dagen moet blijven zitten. Zo’n sticker voorkomt dat er korstjes en velletjes ontstaan.

Wanneer je deze van de tatoeëerder er af mag halen, is het tijd om je tattoo consequent te wassen met alcohol- en parfumvrije zeep. Een goede aanrader is Unicura, een fijne zeep die vaak ook wordt aangeraden door tattooshops. Vaak wordt geadviseerd je tattoo twee keer per dag schoon te maken met zeep. Was de tattoo met schone handen en dep hem achteraf droog met een schone handdoek.

3. Smeer je nieuwe tattoo in met een fijne crème

De tattoo mag, vooral in de eerste paar weken, allesbehalve uitdrogen. Een goede crème is daarom een product dat je echt nodig hebt voor de verzorging van je nieuwe tat. Met een crème houd je de huid namelijk soepel en droogt het niet uit.

Je tattoo-artiest raadt waarschijnlijk een bepaalde crème aan, maar andere goede crémes zijn Bepanthen of de Ultrablend crème van Lush. Om je nieuwe plaatje de juiste verzorging te geven kun je het beste drie tot vijf keer per dag smeren.

4. Bescherm je tatoeage tegen (te veel) zon, water en strakke kleding

Je plaatje heeft naast een fijne zeep en crème ook bescherming nodig tegen bepaalde factoren. Zo kan je nieuwe, maar ook geheelde, tattoo vervagen wanneer het te veel in de zon komt. Zonde, als je het ons vraagt. Vermijd daarom vooral in de eerste paar weken de zon en smeer anders je tattoo goed in met een zonnebrand.

Je kunt wel douchen met de tattoo, zolang er maar geen shampoo, zeep of conditioner op komt. Wel wordt badderen en zwemmen afgeraden, omdat de tatoeage in het begin nog erg gevoelig is voor water. Omdat je plaatje nog zo gevoelig is, is het ook belangrijk losse kleding te dragen. Afhankelijk van de plek wordt aangeraden losse en luchtige kleding te dragen.

5. Heb geduld

Hoe groot je tattoo ook is, helen moet het toch wel. Wanneer je een wat kleiner plaatje hebt zult dit misschien één of twee weken duren, maar met een grotere tattoo, zoals een sleeve, kan het soms wel maanden duren. Geduld hebben is daarom ontzettend belangrijk, want je wilt natuurlijk niet dat je kunstwerk vervaagt of ontstoken raakt.

6. Ga. Alsjeblieft. Niet. Krabben

Je nieuwe tattoo is een open wond, dus tijdens het helingsproces zal het best voorkomen dat je plaatje gaat vervellen en jeuken. Hier is niets mis mee, maar voorkom dat je er aan gaat krabben. Wanneer je echt heel veel last hebt van de jeuk, kun je met een schone handdoek er zachtjes op deppen om het te verminderen. En onthoud: bel altijd je tatoeëerder wanneer je het idee hebt dat er iets mis is.

Shop hier de fijnste producten voor jouw gloednieuwe plaatje:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.