Karlijn: ‘Bij dit nieuwe restaurant in De Pijp ben ik deze zomer te vinden’
Afgelopen vrijdag at NSMBL’s Karlijn bij Salut, een nieuw restaurant op het Gerard Douplein in De Pijp, en ze weet nu al: dit wordt zo’n plek waar ze vaker aan gaat schuiven. Het komt uit dezelfde koker als Bisous, maar Salut voelt net wat toegankelijker. Alleen al omdat ze puur op walk-in basis werken. En op zo’n locatie, met gezellige horeca om je heen, is dat eigenlijk ideaal.
Het Gerard Douplein zelf blijft voor mij een van de gezelligste plekken van Amsterdam. Noem me een Anne-Fleur, maar als ik ergens wil zitten met een beetje reuring, dan is het daar.
Plek met flair
Wat me meteen pakt: ze hebben moeite gestoken in álles. Van het interieur tot het terras. Buiten zit je net zo sfeervol als binnen en dat zie je niet vaak. Het sfeer en het interieur maakt het een zaak waar je graag een beetje meer je best voor doet. Houd ik van – wat dat betreft kunnen we ook nog veel van de Fransen leren. Dus alles wat ook maar een beetje van die flair heeft, juich ik toe.
Begin met pata negra eindig met sesame sour
Qua eten zit het ook goed. Tip: laat een goed glas wijn inschenken, maak een praatje en laat de tafel per ronde volzetten met kleine gerechten om te delen. Ik ging voor de avondkaart en liet me leiden door de aanraders van eigenaar Joris. De keuken is Frans met Mediterraanse en Aziatische invloeden (jep, dat is net zo lekker als het klinkt). Denk: garnalenkroketjes, toast met paling (altijd goed), pata negra en pan con tomate, gamba’s met saffraansaus, burrata met artisjokharten. Enige minpuntje? Niet veel vega-opties op de kaart. Neem dus vooral je bourgondische vrienden mee.
En de chocolademousse was zó goed dat ik ‘m binnen twee minuten naar binnen werkte. Geen idee wat erin zat – crack? – maar het werkt.
Wijnliefhebbers zitten hier sowieso goed: er staan tachtig wijnen op de kaart. En als je toch iets zoekt wat er niet op staat, gaan ze gewoon met je naar de wijnkelder van Bisous, waar ze er nog 400 hebben liggen. Ja, echt.
Na het eten blijf je hier makkelijk hangen voor een cocktail. De Espresso Martini is getest en goedgekeurd (je kunt het maar beter weten). En de Sesame Sour? Die kende ik nog niet, maar is meteen favoriet.
Salut all day
Ik was er ’s avonds, maar ze zijn de hele dag open. Van ochtendkoffie of matcha tot late night diner. De lunchkaart belooft ook veel goeds, met onder andere de lobster roll en zelfgemaakte filet americain. Dan heb je me eigenlijk al. Precies het soort all day spot waar je alles kunt: ontbijten, lunchen, borrelen en dineren zonder dat het saai wordt.
Dus ondanks dat ze pas net open zijn, weet ik nu al dat ik hier vaak ga zitten. De sfeer is goed, de kaart is sterk, de prijzen zijn redelijk (zeker gezien de kwaliteit) en de locatie is top. Dus als je me zoekt deze zomer, is de kans groot dat ik daar zit.
Meer over (uit)eten:
- Wij testen sterrenrestaurant Fine Fleur in Antwerpen: is het je geld waard?
- Sla dit nieuwe restaurant alvast op voor de zomerse terrasdagen in Amsterdam
- Fine dining zonder verplichtingen: bij VanOost bepaal jij het menu
- Liefhebbers van de Japanse keuken opgelet: deze brunch wil je op de radar hebben
Eten, dansen, mensen kijken: BISOUS is de nieuwe hotspot voor een avondje uit
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F08%2FScreenshot-33.png)