Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 11 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Karlijn over geldschaamte: ‘Waarom doen we zo moeilijk over het delen van ons salaris?’

Nederland en geld zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik ben me ervan bewust dat ik in een van de meest welvarende landen ter wereld leef. Maar als je het mij vraagt, zijn Nederland en ‘moeilijk doen om geld’ juist onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Het is niet voor niets dat Tikkie een Nederlandse uitvinding is, dat er in het buitenland ‘going Dutch’ gebruikt wordt bij het rekening splitten en dat we massaal fan zijn van Wie Betaald Wat – ik ook.

Tegelijkertijd is ‘gierig’ voor velen de grootste belediging en doen we er alles aan om niet krenterig te zijn. Of beter gezegd: niet krenterig over te komen. Maar waarom doen we dan zo moeilijk over het delen van ons inkomen? Om nog maar niet te beginnen over het bedrag op onze spaarrekening of de hoogte van onze studieschuld.

Een open (kas)boek

Laat ik beginnen met zeggen dat ik zelf ook niet met mijn salaris op een spandoek door de stad fiets, dat is iets dat ik alleen deel met naasten of mensen bij wie dat comfortabel voelt. Op veel gebieden ben ik een open boek – maar het openen van mijn kasboek is een ander verhaal.

 

Je inkomen delen op de werkvloer

Je salaris delen met je collega’s wordt gezien als tricky. Want wat als er enorme verschillen in salaris zijn bij mensen met soortgelijke functies? Is het dan niet juist goed om het gesprek daarover te openen?

Bij een vorige werkgever was ik al vrij snel transparant over mijn salaris aan mijn meest directe collega. Toen het gesprek in een van mijn eerste weken op salaris viel, vroeg hij mij heel direct ‘vind jij het fijn om daar open over te zijn?’. Het voelde als een fijn moment waarin we allebei duidelijk voelde dat we naar elkaar eerlijk konden zijn, zonder oordelen. Het duurde slechts enkele maanden totdat we met het team gesprekken hadden over ieders salaris – en vooral de wensen daarover.

Transparantie vanuit bedrijven

Sceptisch doen over salaris zit ‘m dus niet alleen in het sociale aspect. Ook veel bedrijven laten het salaris voor een functie tot een van de laatste sollicitatiegesprekken geheim. Waarom is dat toch? Zou het niet veel fijner zijn om te weten wat de beloning is voor je werk, zonder mysterieuze onderhandelingen na een succesvolle sollicitatie?

Daar zijn we nog lang niet. En al wordt de loonkloof steeds kleiner, hij bestaat nog wél. De enige manier om erachter te komen of jij en je collega’s eerlijk worden beloond, is weten hoeveel anderen verdienen

De geldschaamte voorbij

Uit onderzoek gepubliceerd in Harvard Business Review, blijkt dat mensen die het salaris van collega’s niet weten zich sneller onderbetaald voelen. Al dat speculeren doet dus niet veel goeds op de werkvloer. Is het daarom niet tijd dat we het ons even over die oer-Hollandse geldschaamte heenzetten?

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.