Emma Toussain
Emma Toussain Bizarre Bekentenis 31 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Lena (22): ‘Ik eet alleen nog maar fast food, de rest krijg ik niet weg’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven allemaal uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op je baas? Gênant moment tijdens een date? Of zit je met jezelf in de knoop en moet je dat verhaal kwijt? Of wil je misschien zelfs wel advies?

Vandaag lees je het verhaal van Lena*, een 22-jarige studente uit Utrecht.

Een moeilijke eter

“Ik ben mijn hele leven al een moeilijke eter. Groenten gingen er nooit goed in, maar mijn ouders maakten zich daar niet zo heel erg druk om. Todat ik een jaar of 10 was en ik al bijna moest kokhalzen bij het idee van een sperzieboon. Om wel maar gewoon genoeg voedsel binnen te krijgen kreeg ik vaak wat ik wél lekker vond, zoals pizza, een tosti of patat. Niet heel erg gezond, maar het was beter dan niks. Af en toe probeerden mijn ouders me wel over te halen om iets gezonds te eten, maar vaak eindigde dat dan in ruzie. Ik wilde het gewoon écht niet. Als ik daar nu op terugkijk was dat flink pubergedrag, maar op dat moment voelde het alsof mijn ouders me niet begrepen en me zelfs wilden pesten.

Ik woon sindskort op mezelf en in het begin ging dat heel erg goed. Ik heb alle vrijheid én ik kan dus ook elke avond zelf bepalen wat ik eet. Maar omdat ik nu helemaal niet meer ‘gecontroleerd’ wordt op mijn eten krijg ik al helemaal geen groentes naar binnen. En dat niet alleen; ik heb zelfs een soort extra fobie voor gezond eten en zelfgemaakt eten ontwikkeld. Alles wat groen is krijg ik sowieso niet weg, maar ik vind heel veel dingen onprettig om te zien en ruiken. Champignon, tomaten, paprika, komkommer, ei, boontjes, fruit en ga zo nog maar even door.. dus ik het nu maar bij fast food. Makkelijk, niet al te duur én vaak zonder groenten.

Geef mij maar fast food

Ik kies dan voor patat met mayonaise, een pizza marguerita, kipnuggets of een cheeseburger en dan alleen met kaas. Mijn ouders vonden altijd dat ik me moest opgeven voor het tv-programma ‘bizarre eters’, maar was toen meer een grap. Maar nu lijk ik toch wel veel op die deelnemers en dat frustreert me. Ik moet gewoon kokhalzen bij het idee van ander soort eten dan pizza of patat.. ik weet niet zo goed hoe ik dat oplos.”

De weegschaal

“Een andere bijkomstigheid van dit probleem is dat ik best veel aangekomen ben in korte tijd. Dat is ook niet zo gek, als je kijkt hoe veel gefrituurd eten ik eet. Dit vind ik vervelend, omdat ik wéét dat gezond eten helpt om af te vallen. Het lukt me echter niet. Ook durf ik niks te zeggen tegen mijn ouders, omdat ik me schaam voor dit probleem. Hoe kom ik van fast food af? ”

*De echte naam van Lena is bekend bij de redactie.

3 eetgewoontes die jouw mentale gezondheid in de war kunnen brengen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.