Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Mentale Gezondheid 28 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Zo kies je voor jezelf en zeg je ‘nee’ zonder dat je de ander daarmee kwetst

Nee zeggen. Het lijkt zo makkelijk, maar veel mensen krijgen het woordje nee echt niet over hun lippen. Je wilt immers anderen helpen en niet onbeleefd zijn – dat snappen we helemaal. Maar daar tegenover staat ook dat je voor jezelf moet kiezen als je aanvoelt dat dat beter is. We leren je daarom nee zeggen zonder de ander te kwetsen.

Nee zeggen

Dat wij mensen vaak moeite hebben met nee zeggen, blijkt wel uit hoeveel mensen worden overgehaald voor het nemen van een krantenabonnement of een maandelijkse donatie voor een goed doel. Je wordt aangesproken, en na vijf minuten heb je al ja gezegd omdat je niet onbeleefd wilde zijn. Terwijl je, als je zélf op zoek was gegaan naar een krant of goed doel, misschien wel iets heel anders had gekozen.

Het probleem met nee zeggen is dat we mensen niet willen kwetsen. In het bovenstaande voorbeeld wil je niet onbeleefd zijn naar de promotiewerker die ook maar gewoon zijn werk doet. Maar je wilt zeker niet onbeleefd zijn naar vrienden of familieleden. Wanneer je tegen hun nee zegt, bestaat de kans dat je ze kwetst.

Maar ho – dat is lang niet altijd zo. Als jij op een respectvolle, vriendelijke manier kunt leren nee zeggen, dan is de kans groot dat je helemaal niemand kwetst. Het is immers ook hartstikke belangrijk om voor jezelf te kiezen.

Zo doe je het

Op TikTok deelt therapeut Michelle Maalouf een lijst met manieren om nee te zeggen zonder de ander daarmee te kwetsen, en dat komt wat ons betreft precies op het juiste moment. Ready to take notes?

@micheline.maalouf How to say “No” what other ways can you think of? 👇🏼##learnontiktok ##titkokpartner ##sayno ♬ GOOD VIBES – Ellen Once Again

Voor alle people pleasers onder ons deelt Michelle een aantal handige zinnen om bij de hand te hebben. Zo kan je altijd op een beleefde, aardige manier ‘nee’ zeggen. Voorbeelden nodig? Michelle noemt onder andere “Unfortunately I have a lot on my plate at the moment”, “Thank you for asking but it’s not really a good time for me” en “I don’t think that’s my kind of thing”.

Met deze tips wordt ‘nee’ zeggen tegen je beste vriendin een stuk makkelijker

Cosmopolitan UK

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.