Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Bizarre Bekentenis 15 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Loise (24): ‘Ik ben erachter gekomen dat ik veel meer verdien dan mijn collega’s met meer ervaring’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet iedere week een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op de verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Vandaag lees je de bekentenis van Loise* (24).

‘Ik ben erachter gekomen dat ik veel meer verdien dan mijn collega’s met meer ervaring’

Salarissen zijn een lastig gespreksonderwerp, helemaal met collega’s. Toch had Loise laatst een open gesprek met haar collega’s en kwam ze erachter dat ze meer verdient dan haar collega’s, die al langer in het vak zitten. Sindsdien voelt Loise zich schuldig over het bedrag dat ze verdient.

Hi Loise, hoe ben jij in deze situatie terecht gekomen?

”Iets meer dan anderhalf jaar geleden was ik mijn baan als category manager bij een kledingbedrijf helemaal zat. Ik vond het merk waarvoor ik werkte leuk, maar de sfeer op de werkvloer was zo competitief en alles draaide er om uiterlijk vertoon. Begrijp me niet verkeerd, ik houd er ook van om er verzorgd uit te zien. Maar op kantoor leek het wel een ware modeshow. Ik had het gevoel dat het niet per se uitmaakte of je goed was in je werk, maar meer of je status had op kantoor en toffe outfits.

Ik ging op zoek naar vacatures in dezelfde functie en vond een leuke bij een kleinschaliger cosmeticabedrijf. Drie jaar geleden gestart, maar nu onwijs aan het groeien én op zoek naar een extra category manager. Ik solliciteerde en na twee positieve gesprekken had ik de baan. Nu werk ik er ruim anderhalf jaar en zijn mijn collega’s meer vrienden geworden.”

Maar… zij verdienen minder dan jij?

”We zijn heel open op de werkvloer en de gesprekken in de lunchpauze zijn vaak niet preuts, toch werd er over salaris niet gesproken. Dat maakte mij niet uit, want ik ben tevreden met mijn salaris van €3600 bruto. Toch merkte ik dat er veel onrust was rondom dit topic. Een collega, en tevens vriendin, kaartte twee weken geleden aan dat haar vraag om opslag was afgewezen. Dit opende het gesprek rondom salaris. Zij zat zelf op €2300 en wilde graag meer verdienen. Uiteindelijk bleek dat de meeste directe collega’s op dit bedrag zaten.

Ik heb destijds wel hoog ingezet bij de salarisindicatie, maar dat werd zonder moeite geaccepteerd. Nu ik weet dat mijn collega’s minder verdienen, terwijl ze meer ervaring hebben, voel ik me schuldig. Tegelijkertijd ligt er ook meer druk op mijn schouders, alsof ik het ‘moet waarmaken.”

Weten jouw collega’s dat je meer verdient?

”Nee, ik heb een lager bedrag genoemd. Ik schaamde me voor het eerst voor mijn salaris en ik dacht ook dat mijn collega’s meer van me zouden verwachten als ik het echte bedrag noemde. Ik denk ook niet dat ik ze ooit het echte salaris ga vertellen.”

*Loise haar naam is gefingeerd. De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.