Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Mandy’s man had schulden: ‘Ik ontdekte het pas toen de deurwaarder kwam’

Smoorverliefd was Mandy, dus trok ze al snel in bij haar nieuwe liefde. Hij bleek schulden te hebben, maar zweeg erover. Mandy ontdekte dat pas toen de deurwaarder op de stoep stond. Ze deelt haar ervaring in deze serie over praten over geld, die we samen met Rabobank maken.

“Ik schrok me rot toen ik de deurwaarder zag”, vertelt Mandy (32). “Ik wist wel dat mijn man nog ergens een lening moest afbetalen, maar ik had er geen idee van dat we bijna op straat zouden komen te staan. Natuurlijk was ik ook wel boos op dat moment. Maar ik zag meteen aan hem dat het vooral door enorme schaamte kwam dat hij niets had gezegd.”

Kop in het zand

Mandy kende haar partner op dat moment nog niet zo lang. Het was liefde op het eerste gezicht en na anderhalve maand woonden de twee al samen. “Hij was net gescheiden en zijn ex was intussen verhuisd. Hij bleef achter in de koopwoning, maar zat zelf in de WW en kon de hypotheek niet goed betalen. Uiteindelijk lukte het wel steeds om de achterstand in te lopen, maar dan kon hij andere rekeningen weer niet betalen. Hij maakte op een gegeven moment de post niet meer open, omdat hij niet wist hoe hij alles moest bekostigen.”

“Achteraf zegt hij: ‘De schaamte was zo groot dat ik mijn kop in het zand stak’. En hij was bang voor de reactie van zijn omgeving. Ik heb gezegd dat we hier samen doorheen zouden gaan, maar dat hij dan ook eerlijk moest zijn.” Mandy ging meteen bellen met de instanties en bedrijven waar haar partner schulden had. “Op het moment dat je de situatie uitlegt, zijn zij ook meer geneigd om een betalingsregeling te treffen. Ik gaf ook aan dat we het heel graag wilden oplossen, maar niet alle schulden ineens konden betalen.”

Leven gered

Haar partner dacht dat er weinig begrip zou zijn en was opgelucht toen bleek dat dat er wel was. Ook in zijn eigen omgeving. “We zijn samen naar zijn ouders gegaan om alles te vertellen en te vragen of we 4500 euro konden lenen”, vertelt Mandy. “Daarmee hebben we de achterstallige hypotheeklasten betaald, zodat we in ons huis konden blijven. Ze wilden dat gelukkig voor ons doen.”

Mandy en haar partner betaalden zijn ouders terug en leenden vervolgens nog één keer 4500 euro van ze, omdat de ex van haar partner nog moest worden uitgekocht. “Wij hadden mazzel, niet iedereen heeft die luxe om te kunnen lenen. We zijn er ook nog altijd dankbaar voor, het voelt voor ons alsof zij ons leven hebben gered.”

Geen stress meer

Toen de schulden waren afgelost, was dat voor Mandy ‘een enorme bevrijding’. “Het allerbelangrijkste: we hadden geen stress meer. Voor die tijd waren we continu bang dat er iets kapot zou gaan, omdat we niet eens geld hadden om het te vervangen.” Mandy en haar man – ze zijn intussen getrouwd – hebben hun financiën nu helemaal onder controle. “Ik had nooit zo’n inzicht, nu wel; we schrijven alles op en maken goede berekeningen, zodat we niet voor verrassingen komen te staan.”

Ze is nog altijd blij dat ze hulp heeft gevraagd. “Ik zou iedereen aanraden om eerst alle inkomsten, uitgaven en schulden op een rij te zetten, zodat je met dat verhaal naar instanties kunt. Erover praten, is zo belangrijk. Ook met je partner trouwens. Als je rustig blijft communiceren met elkaar, komt het goed. Wij hebben nu een goed leven samen, kunnen leuke dingen doen en sparen. Het is echt niet onmogelijk om eruit te komen.”

Geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Vooral nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over je geldzorgen vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Je kunt met je vragen terecht bij het Rabo Team Hulp bij Geldzorgen. Dit team biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou naar oplossingen. Het is daarmee een eerste stap naar een financieel gezonder leven.

In samenwerking met Rabobank

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.