Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Werk & Carrière 17 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze 4 manieren helpen je uit te vinden welke carrière het beste bij jou past

Jezelf oriënteren op het gebied van loopbanen is vaak een hele opgave. De keuze is enorm en soms zie je dan door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je jezelf nu wijs in de wereld van de carrières en loopbanen? Wij geven je een paar manieren waarop je er makkelijker achter kan komen wat wel en niet bij je past.

You’re welcome.

Carrière maken

Na een studie komt het moment dat je een keuze moet maken welk carrièreveld je in wilt. Er zijn er zo veel om uit te kiezen, dat het soms lastig is er een rode draad in te vinden. Gelukkig zijn er een aantal manieren die kunnen helpen bij het wegwijzen binnen jouw loopbaan.

Kijk naar jouw kwaliteiten

Een goed punt om bij te beginnen is om te kijken naar jouw eigen kwaliteiten. Ben jij georganiseerd of juist creatief ingesteld? Ben je beter met cijfers of met woorden? Deze kwaliteiten kunnen al voor een aardige selectie zorgen van wat wel en niet bij je past.

Stage lopen

Een van de beste mogelijkheden om jouw horizon te verbreden is om stages te lopen. Dit hoeft niet alleen in een vaste stageperiode tijdens een studie, maar kan ook daarbuiten. Een stage is dé mogelijkheid om een idee te krijgen van hoe het op de werkvloer verloopt. Zo kom je erachter of hetgeen wat je leuk lijkt ook werkelijk iets voor je is. Ook werkt het voordelig voor je carrière, aangezien een stage altijd goed op een cv staat.

Praat met mensen die jouw interesses delen

Om erachter te komen hoe het eraan toegaat in het carrièreveld waar jij misschien geïnteresseerd in bent, is het altijd een goed idee om in gesprek te gaan met iemand die een baan heeft hierbinnen. Weet je nog niet welke kant je op wilt? Iemand die eenzelfde interesse met jou deelt heeft misschien een frisse kijk op waar je naartoe kan gaan. Misschien wilt diegene wel een kant opgaan waar jij nog niet over na had gedacht.

Zoek het buiten jouw studie om

Ben je nog studerende? Een idee is om op onderzoek uit te gaan buiten jouw studie om. Misschien is er wel een cursus die jouw interesse wekt of een ervaring die je op kan doen. Verbreed vooral jouw eigen horizon om jezelf beter te kunnen oriënteren op het gebied van carrière.

NSMBL zoekt een redactiestagiair(e) vanaf september 2023

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.