Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Zijn jouw dromen de laatste tijd ook heel levendig? Dat heeft een duidelijke reden

We dromen allemaal weleens. De een meer dan de ander, maar op z’n tijd worden we ‘s nachts allemaal meegenomen door ons eigen brein. Droom jij de laatste tijd wel heel veel en levendig? Je bent niet de enige – en het heeft een reden.

Proberen deze dromen ons iets te vertellen? Of zijn het gewoon onsamenhangende flarden aan opgedoken fantasie?

Levendige dromen: wat is de oorzaak?

Er zijn verschillende redenen die ervoor zorgen dat we meer én levendiger dromen. Wie weet is een van de onderstaande dingen de oorzaak.

1. Stressvolle tijden

Als jij momenteel meer stress ervaart dan normaal, dan is het helemaal niet gek dat je heviger droomt. Ook tijdens de periode van COVID-19 was duidelijk een trend te zien dat we intensiever dromen. De analyse is dat het te maken heeft met een verhoogd cortisolniveau. Hierdoor slaap je lichter dan normaal, waardoor je dromen ineens veel levendiger kunnen zijn.

2. Onhandige voeding

Niet alleen stress haalt je cortisolniveau omhoog, voeding kan dit ook doen. Suikers en snelle koolhydraten maken dat je cortisollevel omhoog schiet. Wanneer je deze tot je neemt voordat je gaat slapen, is de kans op levendige dromen groter.

3. Hormonen

Schommelende hormoonspiegels knoeien met ons slaapritme. In de periode rondom je menstruatie is het daarom niet gek als jouw dromen opeens levensecht zijn.

4. Pittig gekruid eten

Raar maar waar: als je gekruid eet, neemt de kans op nachtmerries toe. Deze kruiden kunnen de stofwisseling en de lichaamstemperatuur verhogen. Dat kan de hersenactiviteit verhogen, met name tijdens de REM-fase van de slaap. En laat dat nou net het stadium zijn waarin dromen plaatsvinden.

5. Een avondje bingen

Ja echt, ook Netflix kan een boosdoener zijn. Series en films (maar ook boeken) die jou op emotioneel vlak triggeren, kunnen gekke dromen tot gevolg hebben. Je onderbewustzijn verwerkt die triggers namelijk ‘s nachts.

6. Alcohol en drugs

Schrik niet als je tijdens ADE wat heviger droomt dan normaal. Alcohol en drugs de hersenen beïnvloeden en leiden tot vreemde dromen.

Heb jij de laatste tijd veel seksdromen? Die kunnen een betekenis hebben, je leest zie hier.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.