Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Body & Mind 31 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Move over tampons: alles wat je wilt weten over menstruatieondergoed

Gebruik jij tijdens jouw menstruatie tampons of inlegkruisjes, of misschien wel een duurzamere menstruatiecup? Er is nog een product op de markt wat duurzaam is, geen irritaties veroorzaakt en meerdere keren gebruikt kan worden: menstruatieondergoed. We praten je bij.

Er zijn verschillende manieren om menstruatieondergoed te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om jouw reguliere menstruatieproducten volledig te vervangen met het ondergoed. Ook is het mogelijk om het ondergoed bijvoorbeeld alleen ‘s nachts te gebruiken, voor wie in de nacht liever geen tampon draagt.

Hoe werkt menstruatieondergoed?

Vaak bestaat het menstruatieondergoed uit verschillende laagjes. Per merk verschilt het natuurlijk hoe het ondergoed precies in elkaar zit, maar over het algemeen is het bovenste laagje van het ondergoed gemaakt van een zachte, sneldrogende stof als katoen of bamboe.

Ten tweede bevat het ondergoed altijd een antibacterieel laagje wat geurtjes neutraliseert, zodat het ondergoed fris blijft ruiken. En daarnaast is er vaak een absorberend laagje, waar het vochtverlies vastgehouden wordt totdat je het ondergoed wast.

De nadelen van menstruatieondergoed

Is het alleen maar koek en ei? Nee, er kleven ook een paar nadelen aan menstruatieondergoed die we graag nog even willen benoemen. Het wordt bijvoorbeeld aangeraden om de onderbroek elke 8 uur te verwisselen ,in verband met hygiëne. . Voor een volledige dag heb je dus drie verschillende onderbroeken nodig, of je moet jouw onderbroek na 8 uur uitspoelen. Dit is onhandig als je een lange werkdag hebt, om maar een voorbeeld te noemen.

Ook is menstruatieondergoed niet goedkoop. Je kunt één onderbroek natuurlijk meerdere keren gebruiken, maar een doosje tampons bij de drogist halen is vele malen goedkoper.

Voor eens en altijd: 6x vreemde fabels over je menstruatie die totaal niet waar zijn

Waar koop je menstruatieondergoed?

Na het lezen van dit artikel ook enthousiast geworden over menstruatieondergoed, en wil je het zelf eens proberen om te kijken of het iets voor jou is? De onderstaande merken verkopen op dit moment menstruatieondergoed:

Is menstruatieondergoed echt fijner dan een normale slip met maandverband of een inlegkruisje? Ik nam de proef op de som – van Libresse kreeg ik hun intimawear opgestuurd om te testen. Ik besloot om meteen de ultieme test aan te gaan, en droeg het ondergoed tijdens het sporten. And it works, ik heb me geen moment zorgen gemaakt over doorlekken en er waren 0 irritaties, wat ik bij reguliere menstruatieproducten vaak wel heb. Hartstikke fijn dus!

Daarnaast is het een fijn idee dat het ondergoed duurzamer is dan tampons of maandverband, omdat je die producten na één keer gebruiken weggooit. Dit is uiteraard niet goed voor de planeet. De investering in menstruatiendergoed is een betere, duurzame keuze.

Hoeveel bloed verlies je tijdens je menstruatie?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.