Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 1 dec 2022
Leestijd: 4 minuten

Minder geldstress in 7 eenvoudige stappen

Is een van jouw goede voornemens voor 2023 je geldstress vaarwel zeggen? Dan zijn wij jouw go-to platform! In deze serie, die we samen met Rabobank maken, helpen we je meer inzicht in je financiële situatie te krijgen en delen we tips om je geldstress te verminderen.

De kans is groot dat jij je in 2022 weleens zorgen maakt(e) over je financiële situatie. In dit – bijna – afgelopen jaar kregen we het dan ook flink voor de kiezen met duurdere boodschappen, benzine en de gestegen energiekosten. Als je geen of een kleine buffer hebt, ligt een betalingsachterstand al snel op de loer.

Je bent overigens lang niet de enige die zich weleens afvraagt of je alle rekeningen (straks) nog kunt betalen. Uit onderzoek van Rabobank blijkt dat zo’n 28 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 75 jaar zich zorgen maakt over geld. Gezond is dat niet; geldzorgen leveren stress op en een verslechterde (psychische) gezondheid.

Om jou het nieuwe jaar goed te laten beginnen, bieden wij je eerste hulp bij geldstress met deze zeven handige tips:

1. Zorg voor inzicht in je financiën

Tegenwoordig zijn er allerlei handige tools om meer inzicht in je geldzaken te krijgen, zoals de app van de bank waarin je je uitgaven automatisch kunt laten categoriseren. Dan weet je precies wat er binnenkomt en wat je uitgeeft, wat het makkelijker maakt om (andere) keuzes te maken. Misschien kun je wel meer aflossen of (be)sparen dan je denkt.

2. Check waarop je kunt besparen

Cliché alert: het zijn vaak de kleine dingen die het doen. De kans is niet zo groot dat je zomaar een flinke kostenpost kunt schrappen, maar je kunt vast wel wat dingen anders doen in huis. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten of minder vaak de droger gebruiken. Check ook je abonnementen. Heb je echt verschillende streamingdiensten nodig of kijk je niet eens zo veel en kun je wel een paar maanden (of langer) zonder? En duik eens in je verzekeringen. Soms sluiten ze niet meer aan op jouw situatie en betaal je onnodig een te hoge premie.

3. Zet geld opzij

Als het je lukt om te besparen, kun je wellicht ook geld opzijzetten. Bijvoorbeeld om te sparen of om eventuele schulden af te lossen. Als je al geldzorgen hebt, is het makkelijker gezegd dan gedaan om een buffer op te bouwen. Je kunt al klein beginnen door bijvoorbeeld 10 euro opzij te zetten. Als je meer ruimte hebt, kun je dit bedrag verhogen. Spaar automatisch of stel, als je Rabobank-klant bent, een slimme overboeking in. Bijvoorbeeld elke maand het bedrag boven een bepaald saldo laten overboeken naar een speciaal spaarpotje. Handig, want zo voel je dat minder in je portemonnee en bouw je toch iets op.

4. Ga budgetteren

Misschien een beetje spannend, maar wel effectief: budgetteer! Budgetteren is dé manier om grip te krijgen op je geld en het is supereenvoudig. Maak een maandbegroting als je inzicht op de korte termijn wilt. Of ga voor een jaarbegroting als je juist wilt checken of je op de lange termijn alles kunt betalen of moet besparen. Vervolgens hang je budgetten aan bepaalde uitgaven, zoals kleding, uitgaan, sporten en boodschappen. In de Rabo App kun je instellen dat je een alert krijgt als je je budget overschrijdt. Zo krijg je makkelijk meer grip op je geld.

5. Kijk of je recht hebt op toeslagen

Heel veel mensen ontvangen geen toeslagen, terwijl ze er wel recht op hebben. Misschien jij dus ook wel! Op de website van het Nibud vind je een handige rekentool ‘Bereken uw recht’ waarmee je kunt checken of je voor bepaalde toeslagen of subsidies in aanmerking komt en hoe je dit aanvraagt. Hoe lekker is het als je hierdoor net wat meer financiële ruimte voor jezelf kunt creëren?!

6. Praat over geld met vrienden

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar probeer het eens. Zeker nu zijn er vast meer vriendinnen of familieleden met geldzorgen. Zij hebben vast weer andere ideeën of tips over geld die jou kunnen inspireren.

7. Vraag om hulp

Het overzicht kwijt en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Je kunt met je kleine én grote geldzorgen terecht bij je gemeente of bij team Hulp bij Geldzorgen van Rabobank. Het team biedt een luisterend oor en kijkt samen met jou naar een oplossing die bij jouw situatie past. Als je liever anoniem om hulp vraagt, vul je op Geldfit.nl de test in. Voilà, binnen 2 minuten heb je tips die van toepassing zijn op jouw situatie!

Geldzorgen? Het kan iedereen overkomen. Vooral nu we in een periode zitten waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt. Toch kun je een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is dan belangrijk: het vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Start de Wegwijzer van Rabobank en ontdek binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.

In samenwerking met Rabobank

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.