Emma Toussain
Emma Toussain Nieuws 6 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Moeten we ons zorgen maken om de trending term #NEXIT?

Vandaag stemmen we voor de verkiezing voor het Europees Parlement: we kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende 5 jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen. Het is daarom dus belangrijk dat je je goed inleest én dus stemt op jouw voorkeur.

Op Twitter is de term #NEXIT trending: moeten we daar ons zorgen om maken?

Wat is nexit?

Maar eerst even, wat is nexit? Nexit is een scenario waarin Nederland de Europese Unie verlaat. Het is een mengwoord, waarin de woorden ‘Nederland’ en ‘exit’ zijn verwerkt.

Hetzelfde is in 2020 gebeurd met Het Verenigd Koninkrijk. Het VK stapte na 47 jaar (!) uit de Europese Unie. Iets wat veel mensen niet hadden verwacht en wat ook voor gevolgen zorgt. Zo moet je, als je langer dan 180 dagen in het VK verblijft, een visum aanvragen. Ook betaal je soms behoorlijke invoerrechten als je pakketten vanuit Engeland bestelt. Lastig voor ons, maar zo’n #brexit is natuurlijk voornamelijk lastig voor de bewoners van de VK en al helemaal voor degenen die tegen hebben gestemd. Reminder om dus altijd je stem te laten horen, ook als je denkt dat het toch niks op gaat leveren.

Nederland uit de Europese Unie?

Op Twitter is de term #NEXIT trending. Moeten we ons zorgen maken dat Nederland ook uit de Europese Unie stapt? Dat is niet het geval, aldus het Noordhollands Dagblad: “Over het algemeen zijn Nederlanders weinig tevreden over de Europese Unie, zegt onderzoeksinstituut Clingendael op basis van een peiling. Tegelijkertijd voelt slechts 15 procent van de ondervraagden voor ‘Nexit’ ofwel uittreding van Nederland uit de EU. Ook wil een meerderheid dat de EU zich sterker opstelt in de wereld.”

Op Twitter zijn het vooral de FvD-stemmers die van zich laten horen. Dat is logisch, aangezien één van hun belangrijkste standpunten is om ‘de complete soevereiniteit te herpakken’, en het voorbeeld van Brexit te volgen. Zij willen dat Nederland eigen controle krijgt over grenzen, regels en financiën. En ja, als je tijdens deze verkiezingen kan stemmen om dat voor elkaar te krijgen dan ga je daarvoor en laat je dat dus vooral weten op Twitter.

Toch hoeven we ons daar (nog) niet echt druk om te maken, omdat de Fvd geen grote partij is. En uit onderzoek blijkt dus dat ‘maar’ 15 procent die #NEXIT ziet zitten, lang niet genoeg voor een uittreding. Dus als je het voorbij ziet komen, weet dat het dan vooral de schreeuwers zijn die willen dat je dezelfde keuze maakt als zij. Toch is de opkomst van rechtse partijen wel opvallend. PVV won de verkiezingen eind vorig jaar en de nieuwe regering zal ook overwegend rechts zijn.

Wil je weten waarom je moet stemmen tijdens de Europees Parlementsverkiezingen en welke onderwerpen belangrijk zijn?

Dit bizarre bedrag betaal je voor een zak ijsklontjes in Amerika’s duurste supermarkt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.