Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Beauty 14 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Van een slecht dieet tot te veel stress: dit zegt je mond over je gezondheid

Je mond zegt meer over je gezondheid dan je denkt. Zo kan een tandarts al aan je tanden zien of je de te veel koffie drinkt of de verkeerde tandpasta gebruikt. Ook kunnen je tandvlees en tong veel onthullen over jouw gezondheid.

We zetten op een rij wat je mond over je gezondheid vertelt.

Dit vertelt je mond over je gezondheid

Dat bepaalde delen van je lichaam meer over je gezondheid vertellen dan je denkt, moge duidelijk zijn. Zo vertelt de geur van je urine veel over je gezondheid, maar kan de binnenkant van je mond ook al veel onthullen. Een tandarts kan bijvoorbeeld al snel goed zien of jij goed eet en of je last hebt van veel stress.

Dagelijks naar de tandarts gaan we echter niet. Het kan daarom allesbehalve kwaad om op de hoogte te zijn van de gezondheid van jouw mond: wie weet probeert het jou wat te vertellen, maar herken je de symptomen niet. Daarom hebben we alles wat je moet weten over de gezondheid van je mond op een rij gezet.

1. Verkleurde tanden

Verkleurde tanden komen veel voor en worden vaak ook veroorzaakt door dezelfde factoren. Tanden die geel (of een andere kleur) worden ontstaan vaak door overmatig drinken van thee, koffie en rode wijn. Ook roken kan een grote oorzaak zijn van verkleurde tanden. Om van verkleurde tanden af te komen heeft vaker en beter je tanden poetsen weinig zin; je kunt in het vervolg beter die thee, koffie of rode wijn laten staan en wellicht overwegen om te stoppen met roken.

2. Afgebroken tanden

Last hebben van tanden die afbreken is vaak een teken dat de tandholte van de tand (dus de binnenkant van de tand) is verzwakt. De meest voorkomende oorzaak hiervan is tandenknarsen: hiervan wordt de tand zwak en breekt het af. Tandenknarsen ontstaat in de meeste gevallen door stress. Je leest hier hoe je je stress kunt verminderen.

3. Tandbederf

De meesten van ons weten waarschijnlijk al dat je tanden ook een reflectie zijn van wat je eet. Een slecht dieet kan er onder andere voor zorgen dat jouw tanden hierop gaan reageren. Zo kan er tandbederf ontstaan: dit houdt in dat je het glazuur van je tanden wordt aangetast door jouw dieet. Je tandglazuur wordt voornamelijk aangetast door snacks die veel suiker bevatten, maar ook door alcohol. Houd daarom goed je dieet in de gaten indien je last van je tanden begint te krijgen tijdens het drinken van koude en warme dranken, maar ook wanneer er gele of bruine vlekken op de tanden ontstaan.

4. Slechte adem

Ook kleine dingen die niet zo voor de hand liggend zijn, zoals een slechte adem, kunnen erop duiden dat er wellicht iets mis is met je gezondheid. Een slechte adem kan namelijk onthullen dat er iets mis is met jouw tandvlees. Ophopende etensresten of tandplak kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van (kleine) ontstekingen in het tandvlees, waardoor je sneller uit je mond gaat ruiken. Poets daarom minimaal twee keer per dag en houd ook goed in de gaten wat je eet.

5. Bloedend tandvlees

Een ander veelvoorkomend symptoom van een tandvleesaandoening, is bloedend tandvlees. Dit komt ook vaak door bepaalde voedingskeuzes en niet goed je tanden en tandvlees poetsen. Houd dit daarom goed in de gaten, want bloedend tandvlees is allesbehalve een pretje.

6. Zweren in de mond

Zweren in de mond kunnen komen door verschillende oorzaken, maar één ding is zeker: je mond probeert je wat te vertellen over je gezondheid. Zo kan het liggen aan een vitamine B12- of ijzertekort, maar kan het ook liggen aan hormonale veranderingen tijdens bijvoorbeeld een zwangerschap of het stoppen met roken.

Andere oorzaken kunnen stress, allergieën of dieet zijn – ook kunnen zweren ontstaan door het bijten op de binnenkant van de wang. Een zweer of meerdere zweren in de mond gaan dan ook niet zomaar weg: het kan aan allerlei oorzaken liggen. Het is daarom handig om de huisarts te bezoeken indien de zweren meer dan drie weken aanhouden.

7. Moeite met je mond helemaal open doen

Heb je last van pijn wanneer je je mond helemaal open doet? Dan kan het best zo zijn dat je last hebt van je verstandskiezen. Deze pijn kan ontstaan omdat ze doorkomen (wat ook nog op latere leeftijd kan gebeuren), maar het kan ook zo zijn dat ze scheef groeien of zelfs vast komen te zitten. Dit kan aardig pijnlijk zijn, waardoor je het liefst zo snel mogelijk actie wilt ondernemen wanneer dit voorkomt.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.