Tessa Ham
Tessa Ham Money 6 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

10 tips om minder geld uit te geven aan je boodschappen

‘Dat wordt dan twintig euro’, zegt de caissière, terwijl jij verbaasd naar de paar boodschappen kijkt die je in je mandje had geladen. Zoveel? Tja, boodschappen zijn prijzig. En ongemerkt kunnen ze nogal een aanslag hebben op je maandelijkse budget. Gelukkig kun je heel gemakkelijk op je boodschappen besparen.

10 tips die je tientallen euro’s per maand gaan schelen.

1. Weet hoeveel je uitgeeft aan boodschappen

Als jij iemand bent die ongeveer elke dag in de supermarkt is te vinden, dan heb je vast geen idee hoeveel er per maand eigenlijk uitgaat naar boodschappen. Tientje hier, twintigje daar. Pak je rekenmachine er eens bij (of een budget app) en reken het uit. Je schrikt je dood. Meteen een goede motivator om aan de slag te gaan met besparen op je boodschappen. Dat kan anders!

2. Kijk altijd eerst wat je nog in huis hebt

Hoe vaak heb jij iets gekocht in de supermarkt om er thuis achter te komen dat je er nog één had staan? Zonde. Nu is dat minder erg als het om een pak pasta gaat (dat vergaat immers niet), maar het is wel jammer als het product houdbaar is.

Om diezelfde reden is het goed om – voordat je naar de supermarkt gaat – even te kijken wat je nog in de koelkast hebt liggen. Zo voorkom je dat je aan het einde week spullen weg moet gooien, omdat ze niet meer goed zijn. Op deze manier kun je maaltijden verzinnen met de producten die je nog in huis hebt.

3. Plan je maaltijden in

Dat brengt ons op het volgende punt: plan je maaltijden in. Dan kun je inderdaad niet meer kijken waar je die dag zin in hebt, maar eerlijk is eerlijk, vaak vragen we ons af wat we nou in hemelsnaam vandaag weer moeten eten.

Dit voorkom je als je één keer per week een maaltijdenplan en bijbehorende boodschappenlijst maakt. Je bespaart ook nog eens extra als je deze maaltijden dus plant aan de hand van wat je in je voorraadkast hebt liggen of wat er in de aanbieding is.

4. Stel een boodschappenbudget op

Je vindt dat je nu te veel uitgeeft aan boodschappen, dus je wil besparen. Maar hoeveel wil je dan maximaal kwijt zijn per maand en per week? Door jezelf echt een budget te geven, daag je jezelf veel meer uit om ook daadwerkelijk te gaan besparen.

5. Gebruik een zelfscanner

De zelfscanner is echt de uitvinding van de eeuw. Als je wil besparen is dat ding namelijk super handig. Het geeft het niet alleen aan als je een product in de aanbieding hebt gescand, je hebt ook goed zicht op hoeveel je gaat uitgeven aan je boodschappen (zonder met een rekenmachine door de winkel te moeten).

6. Blijf weg van voorgesneden producten

Ik weet het: het is zoveel makkelijker om voorgesneden aardappelschijfjes, sla en roerbakgroenten mee te pakken, dan hun hele varianten. Maar het scheelt zoveel geld. Bovendien blijft een hele krop sla ook veel langer goed, waardoor je weer minder snel weg hoeft te gooien.

7. Probeer eens de budget variant

Nog zo’n inkoppertje, maar wel weer één die je echt eens zou moeten proberen om te besparen op boodschappen. Natuurlijk is het wel eens zo dat de A-merken kwalitatiever en lekkerder zijn, maar dat is echt niet altijd het geval.

Zeker als er een product is dat je vaak koopt, kan het het waard zijn om eens de budget variant uit te proberen. Minder lekker? Dan ga ik je echt niet dwingen om die te kopen. Maar je hebt het in ieder geval geprobeerd.

8. Ga naar de toko, buitenlandse supermarkt of Turkse slagerij

Bij dit soort winkeltjes zijn de producten vaak een stuk goedkoper. Nog een plek waar je goedkoop producten kunt scoren: op de markt, aan het einde van de dag.

9. Koop producten in het seizoen

Natuurlijk heb je ook wel eens zin in aardbeien in de winter, maar ze kosten je dan wel een nier. Groenten en fruit zijn nou eenmaal een stuk duurder als ze niet in het seizoen zijn. Gelukkig kun je op internet genoeg informatie vinden over wanneer wat in het seizoen is. Kun je mooi meenemen in je research voordat je naar de supermarkt gaat.

10. Maak er een wedstrijdje van

Probeer er een challenge van te maken en er echt lol in te krijgen. Wanneer jij het besparen op boodschappen als een moetje ziet en er eigenlijk helemaal geen zin in hebt, kunnen we namelijk garanderen dat jij dit niet vol gaat houden.

Eigenlijk draait het besparen op boodschappen dus vooral om meer bewust te zijn van wat je in je mandje gooit. Wanneer je de tijd neemt om van tevoren na te denken over je lijstje, zal je zien dat je al een hoop geld bespaart.

Nog meer besparen op je boodschappen? Kijk dan ook eens naar deze tien tips om minder geld uit te hoeven geven aan je boodschappen.

8 tips om geld te besparen in het huishouden want je hebt wel wat beters te doen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.