Tessa Ham
Tessa Ham Money 23 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Carine, die eerder wil stoppen met werken

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: accountmanager Carine (25), die op haar 60e wil stoppen met werken. “En het liefst natuurlijk nog eerder.”

Waarom wil je eerder stoppen met werken?

“Het is niet zo dat ik het niet leuk vind om te werken. Ik zal als ik gestopt ben met werken denk ik wat klussen hier en daar oppakken of vrijwilligerswerk doen. Het gaat me meer om de keuze die ik dan heb. De vrijheid. Het is toch eigenlijk gek dat we zo lang vijf dagen per week keihard werken en we pas stoppen als we oud zijn en langzaamaan gezondheidsproblemen beginnen te krijgen.”

Wanneer wil je stoppen met werken?

“Bij het bedrag dat ik nu opzij zet kan ik met een rendement van 4 procent op mijn 60e stoppen met werken. Maar ik sluit niet uit dat mijn doel nog kan veranderen. Misschien verandert mijn financiële situatie en zal ik toch later moeten stoppen. Of misschien lukt het me juist om eerder te stoppen. Het zou ook kunnen dat ik op een gegeven moment minder ga werken, in plaats van eerder te stoppen.”

Hoe pak je het aan?

“Allereerst heb ik gekeken hoeveel ik elke maand sowieso kwijt ben. Bij FIRE (Financial Indepence, Retire Early) worden gaat het ook echt om sober en zuinig leven, maar in mijn berekening heb ik wel meegenomen dat ik af en toe wat leuks kan doen. Anders is het ook geen leven meer. Ik kom dan uit op 1.500 euro. Dat is het bedrag dat ik elke maand nodig heb om te kunnen leven.

Vervolgens ben ik gaan uitrekenen wat voor bedrag ik nodig heb om eerder te kunnen stoppen met werken.

  • Ik heb elke maand 1.500 euro nodig, ook als ik straks niet meer werk.
  • Dat komt uit op 18.000 euro per jaar (1.500 x 12).
  • Als ik op mijn 60e wil stoppen en ervan uitga dat ik 100 jaar oud wordt, moet ik nog 40 jaar overbruggen.
  • Als ik met pensioen ga, heb ik dus een bedrag nodig van 720.000.

Deze grove berekening is meer een houvast. Het kan natuurlijk dat mijn maandelijkse lasten veranderen bijvoorbeeld. Maar op deze manier heb ik een getal om naartoe te werken. Dan zie ik wel of het lukt op om mijn 60e te stoppen met werken of dat ik toch wat langer door moet gaan.”

Dat is een flink bedrag. Hoe ga je dat bereiken?

“Ik heb nog 32 jaar om dat bedrag te bereiken. Met een spaarrente van 0 procent kom ik daar niet. Dan zou ik namelijk elke maand 2.000 euro opzij moeten zetten. Daarom beleg ik elke maand 1.000 euro. Als ik dan een rendement van 4 procent behaal, kan het zomaar lukken.

Vergeet daarbij niet dat ik op een gegeven leeftijd misschien een AOW-uitkering krijg. En dat ik ook nog pensioen opbouw bij mijn werkgever.”

Vind je het niet spannend om zo’n groot bedrag te beleggen?

“Nee, omdat ik daarnaast ook nog wat spaar per maand en een financiële buffer heb. Bovendien ben ik met mijn strategie niet bang dat ik opeens al mijn geld kwijt ben. Ik beleg in ETF’s zodat ik meteen een goede spreiding heb en beleg dus op de lange termijn. Er zullen jaren tussen zitten waarin het wat minder gaat met mijn beleggingen, maar ook jaren waarin het juist beter gaat. Uiteindelijk hoop ik zo na 32 jaar op die 720.000 euro uit te komen.”

Wat vind je omgeving ervan dat je dit financiële doel hebt?

“Toen ik het aan mensen begon te vertellen, merkte ik dat er twee kampen zijn. Het eerste kamp vindt het maar raar. Ze vinden dat je vooral in het nu moet leven en niet zo moet denken aan de toekomst. Het tweede kamp vindt het juist enorm tof. Maar ze vragen zich wel af of het lukt.

Door al die verschillende meningen heb ik het verder niet aan mensen vertelt. Natuurlijk mag iedereen een andere mening hebben, maar dit is nou eenmaal belangrijk voor mij. Ik snap de zorgen die het tweede kamp heeft overigens wel. Het zou zomaar kunnen dat het niet lukt. Maar stel dat dat inderdaad gebeurt. In het ergste geval ben ik een vermogen aan het opbouwen.”

Bekijk ook de Money Talks met Shirley, die 1.000 euro per maand spaart.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.