Tessa Ham
Tessa Ham Money 25 mei 2021
Leestijd: 6 minuten

Money Talks: de inkomsten en uitgaven van Emma (25), die een studieschuld van 72.000 euro heeft

Er is maar weinig waar we zo geheimzinnig over doen als geld. En waarom eigenlijk? Tijd om daar verandering in te brengen dus met de rubriek Money Talks. Hierin vragen we aan mensen hoeveel er nou écht binnenkomt en uitgaat. Deze keer: student Emma (25), die een studieschuld van 72.000 euro heeft.

Door haar groeiende studieschuld ging ze zich meer verdiepen in persoonlijke financiën en beleggen.

money talks emma

 

Hoe komt het dat je studieschuld zo hoog is?

“Op 18-jarige leeftijd wist ik niet goed wat maximaal lenen zou betekenen voor mijn financiële toekomst. Ik dacht alleen maar: ‘hee, gratis geld!’ Dat is wat iedereen zei over die studielening. Als ik toen meer gepraat had over geld, of als er meer (informele) voorlichting was geweest, had ik denk ik een andere keuze gemaakt. Dan zou ik nu niet enorm mijn best hoeven te doen om een beleggingspotje op te bouwen ter waarde van mijn studieschuld.

Ik had wel tijdens het begin van mijn studententijd best hoge kosten en een lager inkomen. Mijn verplichte kamer op de campus was 600 à 700 euro per maand en de bachelor die ik deed aan het University College Utrecht kostte het dubbele van het normale collegegeld. Dit is namelijk een speciale opleiding met onder andere kleinere klassen. Ook had ik toentertijd geen vaste bijbaan (ik werkte alleen af en toe wat losse uurtjes, maar dat stelde niet veel voor), omdat dat niet te combineren was met mijn studie en kreeg ik een veel lagere ouderbijdrage.”

Hoe verdien jij nu geld?

“Als bijbaan werk ik als communicatiemedewerker voor een makelaarskantoor. Ik onderhoud hun social media en schrijf regelmatig teksten voor hun nieuwsbrief en/of website over bijvoorbeeld rijksmonumenten, hypotheken, verhuizen en verbouwen. Ook schrijf ik af en toe teksten voor andere opdrachtgevers als freelancer en verdien ik een klein zakcentje met mijn blog Skere Student.”

Wanneer realiseerde jij je dat je studieschuld wel heel erg opliep?

“Dat was in 2018, omdat ik toen weer eens inlogde op DUO om mijn lening te verlagen. Ik was op dat moment namelijk bezig met mijn masterthesis en had RSI gekregen. Ik moest daardoor tijdelijk stoppen met mijn studie en bijbaantjes, en mijn ouders zeiden toen dat ze wel wat extra bij konden dragen zodat ik mijn lening ook tijdelijk wat lager kon zetten. Om dat te regelen moest ik natuurlijk inloggen bij DUO.

Toen ik me realiseerde dat ik op dat moment een studieschuld van zo’n 60.000 euro had schrok ik wel heel erg. Ik ben altijd een spaarder geweest, waardoor ik het idee had dat ik best goed met geld was, maar die studieschuld bewees wel een beetje het tegendeel.”

Hoe reageerde je toen?

“Aan het begin had ik er wel heel veel stress van, omdat ik er erg van schrok. Maar toen ik eenmaal goed ging nadenken, het probleem had besproken met mijn ouders en een plan van aanpak had gemaakt, ebde die stress snel weg. Want ik wist nu ook hoe ik het ging oplossen. Sowieso helpt praten over je financiële problemen, hoe groot of klein ze ook zijn, heel erg! Je weet nooit hoe iemand je misschien kan helpen, en het lucht op.

Doordat ik in die periode thuiszat vanwege mijn RSI had ik heel veel tijd om blogs en boeken te lezen (of luisteren) over beleggen en persoonlijke financiën. Ik keek voor de basisinfo ook veel YouTube video’s. Hoewel ik dus wel een spaarder was, wist ik vrij weinig over geld en hoe ik ermee om moest gaan.

Dat is nu heel anders. Ik weet precies hoe mijn studieschuld in elkaar zit en wat voor effect het heeft op mijn financiële mogelijkheden. Maar ook hoe ik moet beleggen bijvoorbeeld, en waarom het zo belangrijk is om daar op een jonge leeftijd mee te beginnen. Al deze informatie deel ik ook met andere medestudenten op mijn blog Skere Student, die ik vorig jaar ben begonnen.”

Waarom ben je jouw blog Skere Student begonnen?

“Er valt op het gebied van financiële educatie nog heel erg veel te winnen voor jongeren. Aangezien het sociale stelsel in Nederland steeds verder dreigt af te brokkelen, is het heel belangrijk dat jongeren weten wat hun mogelijkheden zijn om hun financiële toekomst enigszins veilig te stellen. Zelf ga ik er bijvoorbeeld niet van uit dat ik nog AOW krijg als ik op mijn 70e eindelijk de pensioenleeftijd heb bereikt, dus ben ik nu al bezig met beleggen voor de toekomst.”

Hoe ben je van plan je studieschuld af te lossen?

“Ik ben nu nog niet bezig met het aflossen van mijn studieschuld, maar ik ben wel veel bezig met geld investeren. Mijn doel is op dit moment om zo snel mogelijk een potje op te bouwen van mijn studieschuld (€72.000), zodat ik mijn studieschuld in één keer kan aflossen als ik een huis wil kopen en de impact van mijn studieschuld op mijn hypotheekmogelijkheden te groot is.

Mocht ik geen huis kopen of de aflossing niet nodig hebben om een hogere hypotheek te krijgen, dan ben ik van plan om gewoon de minimale aflossing af te lossen elke maand. Aangezien de rente op je studieschuld nu 0 procent is en ik er mentaal gezien niet mee zit dat ik die studieschuld heb (doordat er ook een groeiende beleggersrekening tegenover staat), zie ik geen reden om mijn studieschuld versneld af te lossen.”

Je geeft weinig uit, is dit bewust?

“Dit zijn mijn gemiddelde uitgaven van de afgelopen 4 maanden, dus toen was er nog heel erg veel dicht vanwege de coronamaatregelen. Normaal gesproken zijn mijn uitgaven voor bijvoorbeeld de horeca en kleding wel wat hoger. Qua kleding probeer ik voornamelijk kwaliteitsstukken te kopen die lang meegaan. Maar die kosten natuurlijk wel veel meer, waardoor ik minder kleding koop. Qua eten & drinken buiten de deur probeer ik minder vaak ‘s avonds uit eten te gaan, en juist vaker een terrasje te pakken, of te lunchen. Dat is vaak een stuk goedkoper dan ‘s avonds buiten de deur eten en wat mij betreft net zo leuk.

Dat klinkt misschien een beetje skeer, maar ik heb natuurlijk wel een flinke studieschuld die op een gegeven moment afgelost moet worden. Daardoor maak ik af en toe wel andere keuzes dan ik zou doen als ik geen studieschuld had gehad, maar het hoort er bij. Mijn motto is altijd “Je kan alles doen, maar niet allemaal tegelijkertijd” en zo is het ook met mijn financiën. Als ik wil splurgen op make-up (zoals ik de afgelopen tijd heb gedaan), kan ik niet óók veel geld uitgeven aan leuke dingen doen én elke week kleding gaan shoppen.”

Bekijk ook de Money Talks met Rianne, die spaart voor een wereldreis. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.