Jana Witteman
Jana Witteman Money 30 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Melissa (24): ‘Mijn huisgenoten zetten ieder kruidenpotje op de betaalapp’

Tikkies van 1,25 euro, bizarre bedragen voor een vakantie met je schoonfamilie waar je niet op zit te wachten of je huisgenoten die maar niet begrijpen dat de energierekening écht oploopt als je dagelijks twintig minuten doucht. Geldkwesties: we kennen ze allemaal en soms zijn ze om gek van te worden. In Moneytalk bespreekt NSMBL-redacteur Jana wekelijks een lezers-struggle. Vandaag? De huisgenoten van Melissa zetten alles op WieBetaaltWat, zij niet.

Naam: Melissa
Leeftijd: 24
Woonsituatie: Samenwonend met vier huisgenoten

Moneytalk

‘Mijn huisgenoten zetten alles in de WieBetaaltWat’

De geldkwestie van Melissa

“Hi NSMBL!

Weer een kwestie rondom huisgenoten. Ten eerste: I love them. We wonen super fijn met elkaar en het is (bijna) altijd gezellig. We eten vaak samen, maar alles is vrijblijvend. Veel boodschappen zoals peper, zout, koffiebonen en wasmiddel worden gedeeld. We nemen spullen mee van de supermarkt voor elkaar en als er iets op is, kunnen we het altijd van elkaar gebruiken. We gebruiken een WieBetaaltWat om de kosten te verdelen, alleen die app wordt nogal verschillend gebruikt. Als ik iets extra’s met de boodschappen meeneem voor een huisgenoot die daarom heeft gevraagd, zet ik niet die twee bananen op de WieBetaaltWat. Maar sommige huisgenoten doen dat wel voor ieder kruidenpotje of schoonmaakdoekje.

Daardoor sta ik altijd in de schuld op de app. Terwijl mijn huisgenoot die minder vaak boodschappen doet, maar bijvoorbeeld wel altijd wasmiddel bestelt, altijd ruim in de groene cijfers staat. Dan moet ik puntje bij paaltje weer 50 euro aan haar betalen, terwijl ik juist vaak dingen voor haar meeneem. Ik vind het lastig om hier een punt van te maken, maar ergens vind ik het toch storend.”

Moneytalk: ‘Vriend vindt uiteten te duur, nieuwe PlayStation niet’

Dit vindt de redactie van NSMBL

Hoi Melissa,

Super fijn dat jullie het goed hebben met elkaar in huis. En geldkwesties met huisgenoten blijven ingewikkeld. Iedereen gaat toch net anders met de kleine uitgaves om. Zo’n app is natuurlijk handig, maar het kan ook snel de verhoudingen scheef trekken. De makkelijkste oplossing om niet altijd onderaan de lijst te bungelen, is toch om ook zelf secuur je aankopen voor huisgenoten in te voeren in de app. Wil je dit liever niet? Dan kun je de afweging maken of je het voor jou het geld waard is om er een punt van te maken. Je kunt het onderwerp natuurlijk altijd bespreekbaar maken. Misschien heeft je huisgenoot simpelweg niet in de gaten dat jij die aankopen er niet op zet. Aankaarten en samen oplossen, of toch zelf de bonnetjes bewaren en aankopen invullen.

Succes! Liefs.

Lola (27): ‘Vriendinnen gaan altijd duur uiteten en ik kan niet mee’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.