Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 7 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kan het kwaad om een nachtje door te halen voor een deadline?

Voldoende slaap is key voor je lichaam en je geest. Maar in een stressvolle deadline-periode worden die nachten steeds korter om zo veel mogelijk werk gedaan te krijgen. Je moet nog onwijs veel doen en eigenlijk ben je ook te laat begonnen. Toch maar een nacht doorhalen dan?

We vertellen je alles over het effect van een nacht doorhalen op jouw lichaam. Spoiler: pak die slaap.

Een nacht doorhalen, kan dat kwaad?

Een van de belangrijkste functies van slapen, is het herstellen van het lichaam. Als je niet slaapt, kan je lichaam de prikkels die je overdag ontvangen hebt dus niet verwerken. Hierdoor zullen je hersenen de volgende dag minder goed werken.

Een nachtje doorhalen komt natuurlijk niet alleen voor als je een strenge deadline hebt. We hunkeren op dit moment vast allemaal naar grote feesten waarbij je tot diep in de nacht staat te dansen, en verlangen ook naar een avond flink doorzitten in de kroeg. Gezellig? Absoluut. Maar goed voor je hersenen? Dacht het niet.

Stress en geïrriteerd zijn

Ben je gevoelig voor stress? Dan is een nacht doorhalen ook niet aan te raden, want wist je dat een hoge piek in je stresshormonen een rechtstreeks gevolg is van te weinig slaap? Eén slapeloze nacht kan je stressniveaus zelfs al met 30% doen stijgen.

En het is misschien geen verrassing, maar door te weinig slaap raak je sneller geïrriteerd. Daarnaast zie je er ook vermoeider uit, en dat is geen aanrader als je een belangrijke presentatie op de planning hebt staan.

Zorg voor voldoende slaap

Kortom: een nachtje doorhalen voor een deadline is geen goed idee. En vergis je niet: ook wanneer je ‘s avonds tot in de late uurtjes doorwerkt, of juist ‘s morgens heel vroeg je wekker zet, zijn de effecten van een korte nacht merkbaar.

Als je ‘s nachts minder dan zes uur slaapt, wordt dat officieel al gezien als ‘te weinig slapen’. Dat kan voor één nachtje misschien geen kwaad, maar op lange termijn worden meer honger, een grotere kans op verkeersongelukken, een slechter immuunsysteem, een slechte concentratie en hallucinerende effecten weggeschreven op te weinig slapen.

Heb je de dag na die deadline iets belangrijks te doen, zoals een presentatie? Zorg er dan voor dat je goed uitgeslapen bent. Dat is beter voor je hersenen, voor je geheugen én voor je humeur.

5 goede manieren om een burn-out te voorkomen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.