Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Love & Life 27 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

5 manieren om een ochtendmens te worden (ja, zelfs in de winter)

Heb jij op dit moment een hekel aan de ochtend, maar wíl je het liefst wel een ochtendmens worden? You can. Met een aantal slimme hacks zorg jij ervoor dat jij binnenkort ‘s morgens fluitend naast je bed staat. Ja, zelfs in de winter.

5 tips om een ochtendmens te worden

Het is écht mogelijk om een ochtendmens te worden, ook als je nu vaak (te) laat naar bed gaat. Het gebeurt alleen niet vanzelf, en je zult er flink wat aanpassingen voor moeten doen om jouw biologische ritme te resetten. De onderstaande tips gaan je daar een handje bij helpen.

1. Finetune jouw avondroutine

Het worden van een ochtendmens begint bij het hebben van een goede avondroutine. Als jij pas laat naar bed gaat en niet goed in slaap valt doordat je de hele avond naar jouw telefoon kijkt, wordt het ‘s morgens ook lastig om energiek jouw bed uit te komen.

Kijk daarom eerst eens kritisch naar jouw avondroutine. Ga je op tijd naar bed? Leg jij ‘s avonds je telefoon weg? Slaap je lang genoeg, en is jouw slaapkwaliteit goed? Wanneer je al deze vragen met ja kunt beantwoorden, dan is de basis prima. Zit er ook een nee tussen, dan weet je waar je de komende tijd aan moet werken.

4 tips om beter te slapen waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht

2. Maak opstaan leuk voor jezelf

Zie jij altijd op tegen de ochtend, omdat je dan veel stress hebt om op tijd op werk te komen? Elimineer die stressfactor. Het is veel prettiger om de wekker een half uurtje eerder te zetten, en ‘s morgens heerlijk rustig wakker te worden met een koffie en een goede Spotify-playlist. Neem ‘s morgens echt even de tijd om iets te doen wat je leuk vindt, zodat je daar ook jouw bed voor uit wilt komen.

3. Plan dingen waar je blij van wordt

Grote kans dat jouw doordeweekse dagen bestaan uit school of werk – dingen waarvoor je uit bed móét, maar waar je niet perse blij van wordt. Gebruik de weekenden daarom om dingen te plannen waar je wél het bed voor uit wilt komen. Ga ontbijten met een vriendin, plan een dagje naar de sauna (en begin vroeg met een massage) of ga naar de sportschool voordat het druk wordt.

4. Sta op met (zon)licht

De beste manier om ‘s morgens wakker te worden, is met een flinke portie licht in je gezicht. In de zomer krijg je dat voor elkaar door de gordijnen meteen open te gooien. In de winter is het natuurlijk nog donker buiten. Daarom raden we aan om te investeren in een wake-up light. Daarmee sta je op met kunstmatig licht, waardoor je fijner wakker wordt dan met een irritante wekker.

5. Laat je telefoon uit de slaapkamer

Hoe vaak heb je deze tip inmiddels al voorbij zien komen? Waarschijnlijk vaak – en toch ligt jouw telefoon nog naast jouw bed en is het checken van je gemiste berichtjes het eerste wat je ‘s morgens doet. Daarom delen we de tip nogmaals: laat je telefoon uit je slaapkamer.

Die 10 minuten op Instagram scrollen voordat je klaar bent om uit bed te gaan, kan je ook op een andere manier besteden. Op een manier die goed is voor jouw lichaam. Wacht minimaal een half uur voordat je jouw telefoon erbij pakt. Zo neem je ‘s morgens echt even de tijd voor jezelf, heb je niet het idee dat je allemaal dingen hebt gemist, en krijgt jouw lichaam de tijd om fijn wakker te worden.

Ochtendmens? Volgens onderzoek is er grote kans dat je deze karaktertrekken hebt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.