Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Om opslag vragen tijdens je functioneringsgesprek? Zo bereid jij je goed voor

Het einde van het jaar is in zicht en dat betekent dat het tijd is om terug te blikken, ook op werk. Veel werkgevers plannen in december een functioneringsgesprek in. De jouwe ook? Met deze voorbereiding haal je daar mogelijk een mooie opslag uit.

Get that coin girl.

Om opslag vragen tijdens je functioneringsgesprek? Zo bereid jij je goed voor

Een paar kleine voorbereidingen zorgen ervoor dat jij met een goed gevoel het gesprek in gaat.

1. Weet wat jij het afgelopen jaar hebt gedaan

In een ideale wereld is je beoordeling een reeks schitterende complimenten met aan het eind een aanbod voor een dikke vette loonsverhoging. Jij weet immers dat je het afgelopen jaar hard je best hebt gedaan. Maar helaas, jouw werkgever heeft hier waarschijnlijk een minder duidelijk beeld van. Zorg daarom dat je een goed overzicht hebt van alle taken die je hebt uitgevoerd en alle successen die je hebt behaald.

Tip: cijfers werken altijd lekker. Neem bijvoorbeeld wat percentages in groei mee, dat kan omzet zijn, maar ook volgers of loyale klanten.

Waarom je nú een hoger salaris moet aanvragen (plus slimme tips)

2. Wees eerlijk in het gesprek

Je bent het afgelopen jaar waarschijnlijk ook tegen een aantal blokkades of struggles aangelopen. Dit is een mooi moment om te reflecteren en te bespreken hoe dit in het volgende jaar beter gedaan kan worden. Zelfreflectie is een teken van verantwoordelijkheid en dit zal je vaak ten goede komen.

3. Maak plannen voor volgend jaar

Met alle successen en struikelblokken van afgelopen jaar op zak, weet jij precies hoe jij het volgend jaar aan gaat pakken. Leidinggevenden vinden het fijn om plannen te horen én als zij daarbij betrokken worden, indien nodig. Bespreek tijdens het gesprek hoe jij volgend jaar het bedrijf naar een hoger niveau wil tillen – en dan mag daar best wat extra salaris tegenover staan…

Het laatste: ga relaxed het gesprek en maak er vooral een fijn moment van. Dat zal de uitkomst altijd ten goede komen. You’ve got this!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.