Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Geld & Carrière 11 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Dionne (29): ‘Mijn vriend weet niets van mijn studieschuld van 70.000 euro’ 

Iedere week doet een lezeres bij ons haar verhaal. Dit kan een bekentenis zijn, maar ook een zorg óf een gedachte die zij hebben. Van ongemakkelijke dates tot vriendinnenirritaties, en van geldzorgen tot geheime verlangens. Deze week doet Dionne* (29) haar verhaal.

Deze week doet Dionne haar verhaal. Haar vriend Timon heeft voorgesteld om samen een huis te kopen. Ze wil niets liever, alleen weet hij niets van haar studieschuld van 70.000 euro. 

Hi Dionne, kan je wat meer vertellen over je studieschuld?

“Ik heb op dit moment een studieschuld van ruim 70.000 euro. Op mijn achttiende begon ik met de studie rechten aan de universiteit. Ik wilde niets liever dan op kamers in Amsterdam, net zoals mijn vriendinnen. Ik bleef zoeken tot ik de perfecte kamer had in het centrum van Amsterdam. Het enige wat minder perfect was, was de prijs. Ook kon ik door mijn drukke studie amper werken, ik besloot daarom bij DUO maximaal te lenen. In totaal duurde mijn studie ruim zes jaar. Zes jaar lang heb ik veel geleend. Te veel…” 

Hoe lang ben je al samen met Timon? 

“Op dit moment ben ik al ruim twee jaar samen met Timon. We leerden elkaar kennen op een personeelsfeest van werk. Hij is een collega van een andere afdeling. Een week na het feest gingen we op date en sindsdien is het dik aan. Sinds een jaar wonen we samen in zijn huurhuis net buiten Amsterdam. We vinden het een fijne plek, maar onze droomplek? Dat is het zeker niet. Timon heeft het steeds vaker erover om samen een huis te kopen. Ik wil dat ook, maar hij weet niets van mijn studieschuld van een 70.000 euro.”

Waarom heb je niets over je studieschuld gezegd? 

“Als er iemand goed is met financiën, dan is het mijn vriend wel. Hij heeft tijdens zijn studie nooit een cent geleend. Wanneer hij over mensen met schulden spreekt, dan doet hij altijd erg negatief. Hij snapt niet hoe iemand aan schulden kan komen. Door zijn instelling merk ik, dat ik me nog meer schaam voor mijn hoge studieschuld.”

Wat is nu je plan?

“Ik ben inmiddels al twee jaar geleden begonnen met het afbetalen van de schuld. Wel heb ik tot nu maandelijks het minimale bedrag betaald. Ik ben nu van plan om dit bedrag aanzienlijk op te hogen, zodat ik de schuld sneller kan afbetalen. Dan maar besparen in de vorm van een shirtje en koffietje buiten de deur minder. Hopelijk heb ik dan tegen de tijd dat we een huis hebben gevonden, wat nu natuurlijk moeilijk is met de Amsterdamse woningmarkt, een veel lagere schuld.” 

Je gaat het dus nog niet tegen Timon vertellen?

“Hoe lullig en moeilijk ik het ook vind, ik ben niet van plan om het nu tegen Timon te vertellen. Ik ben echt bang dat hij daardoor afknapt op mij. Als ik in ieder geval maar in plaats van die 70.000 er 50.000 van kan maken, dan zou dat al zoveel beter zijn. Mocht hij sneller een droomhuis voor ons vinden, dan moet ik met de billen bloot, dan is het niet anders.”

Wil je ook (anoniem) je verhaal kwijt? Stuur ons een mail via [email protected].

*De echte namen zijn bekend bij de redactie.

Julie (21): ‘Mijn ouders betalen alles voor mijn broer, terwijl ik hard moet werken’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.