Rosalin Doodeman
Rosalin Doodeman Love & Life 20 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Onafhankelijk zijn in een relatie, maar niet afstandelijk: zo vind je de perfecte scheidingslijn

Of je al voor een lange tijd in een relatie zit of nog maar net een stempel erop hebt gezet: in een relatie ben je een team. Toch streven velen alsnog naar een bepaalde onafhankelijkheid binnen een relatie. De scheidingslijn tussen onafhankelijkheid en afstandelijkheid kan dan nog weleens tricky zijn. Afstandelijk zijn is het laatste wat je wilt, maar toch zijn momenten voor jezelf ook hartstikke belangrijk.

Hoe vind je de perfecte balans tussen de twee?

Onafhankelijk zijn in een relatie

Een leven hebben los van elkaar is een van de sleutels tot een gezonde relatie. Voor ieder persoon is onafhankelijkheid ook anders opgebouwd. De een vindt het in eigen hobby’s hebben, de ander juist in me time. Voor ieder persoon is het anders, maar op de volgende manieren weet je dat jij jouw onafhankelijkheid behoudt, zonder afstandelijk te worden.

1. Doe bepaalde activiteiten samen en sommige apart van elkaar

Wanneer je een interesse deelt met jouw significant other is het altijd gezellig om iets samen te ondernemen. Toch is het goed om bepaalde hobby’s voor jezelf te houden. Wissel de activiteiten die jullie samen uitvoeren af met hobby’s en passies waar jij in je eentje blij van wordt.

2. Besluit dingen voor jezelf, maar overleg wat nodig is

Een eigen mening klaar hebben is een must om te bepalen wat jij zelf – buiten jouw partner om – graag wilt in bepaalde situaties. Het enige wat je dan niet wilt is dat jouw partner het gevoel krijgt alsof jij zijn of haar mening niet inziet. Wees zeker van je zaak, maar luister ook naar wat de ander te zeggen heeft. Zo vloei je niet over in de ander en behoudt jij jouw onafhankelijkheid, maar blijven jullie nog steeds een team.

3. Maak naast tijd voor de ander ook tijd vrij voor jezelf en vrienden

Het is goed om regelmatig tijd voor jezelf vrij te maken. Dan hoef je nog niet eens iets uit te voeren, maar het zorgt ervoor dat je kan opladen en dingen vanuit jouw eigen perspectief kan beoordelen, zonder dat de mening van jouw partner jouw blik beïnvloedt. Ook is het gezond om vriendschappen en familiebanden te onderhouden, zodat jouw vrije tijd niet alleen maar draait om het partnership.

Ben jij een hopeloze romanticus? Dan komen deze kenmerken je vast bekend voor

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.