Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 11 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

De naweeën van COVID-19: dit is hoe de ‘pandemic skip’ vrouwen onder druk zet

Van eind 2019 tot 2022 had COVID-19 ons allemaal in de greep. Velen van ons zaten in onze twintiger jaren toen de pandemie uitbrak. Sinds dit jaar merken we niet veel meer van de ooit bestaande maatregelen – en vieren we vooral het leven. De negatieve naweeën zijn nog wel voelbaar. En je raadt het al: vooral vrouwen zijn hier de dupe van.

The CUT riep onlangs het begrip de ‘pandemic skip’ in het leven en wij leggen je uit hoe dit jonge vrouwen onder druk zet.

Wat is de pandemic skip?

COVID-19 heeft ervoor gezorgd dat ons leven bijna drie jaar op ‘pauze’ kwam te staan. Na een heleboel persconferenties, lockdowns, zelftesten en uiteindelijk zelfs een avondklok, zijn we nu op het punt beland dat we ons oude leven weer terug hebben. Maar hoe oud voelen we ons nu echt, nu we een aantal jaren van belangrijke ontwikkeling verloren zijn?

Ineens begon het leven weer zichzelf te zijn, maar waren we allemaal drie jaar ouder. Dit zorgt er bij velen voor dat ons lichaam voorloopt op onze mentale staat van zijn. Vrouwen die 26 waren toen de pandemie uitbrak, zijn nu bijna 30. Als gevolg van deze ‘verloren tijd’ is er een discrepantie tussen de fase van ons leven waarin we ons voelen en de realiteit van de leeftijd en fase waarin we ons bevinden.

Ineens slingeren onderwerpen als trouwen, huizen kopen en (vooral) kinderen krijgen ons om de oren – maar de aanloop naar het ouder worden ontbrak. Dat we mentaal een belangrijk stukje leven hebben overgeslagen noemen we de pandemic skip.

Meer druk op de kinderwens

Vrouw zijn is een vloek en een zegen, vooral wat de nieuwsgierigheid naar onze kinderwens betreft. Het lijkt wel alsof iedereen verwacht dat je jezelf laat bezwangeren op het moment dat je de big thirty nadert. Dit is altijd al een probleem geweest, maar voor vrouwen die last hebben van de pandemic skip nog nét wat meer.

Lichaam en geest zijn niet meer in sync – en dat is een probleem. Veel vrouwen ervaren druk van buitenaf, maar ook van binnenuit. De biologische klok drukt op hun schouders. Het invriezen van eicellen is populairder dan ooit. Begrijpelijk, ook. Het is de oplossing voor vrouwen die tijd willen winnen, omdat ze nog geen definitieve keuze hebben gemaakt over hun kinderwens. Daar hebben ze de tijd (letterlijk en figuurlijk) nog niet voor gekregen.

Meer druk op de carrière

Niet alleen op persoonlijk vlak, maar ook zakelijk gezien zijn belangrijke jaren verloren gegaan. De jaren waarin veel vrouwen planden om hogerop te klimmen, stonden ineens in het teken van thuiswerken. Of soms zelfs helemaal niet werken.

Onderzoek van McKinsey wijst uit dat in de VS de banen van vrouwen 1,8 keer meer kwetsbaar zijn in tijdens van crisis. Dit heeft als gevolg dat het aantal vrouwen in sommige branches niet meer representatief is.

De druk om versneld carrière te maken neemt vooral voor vrouwen toe. Hoe pijnlijk het ook is: velen voelen nog steeds de druk om zakelijke doelen te bereiken voor het (eventueel) krijgen van kinderen. De verloren jaren zorgen daardoor voor extra haast. Nog meer druk op de schouders van vrouwen, dus.

Hoe krijg je lichaam en geest weer in sync?

Zo, dat was weer genoeg negativiteit. Laten we samen kijken naar de drie stappen om ons lichaam en onze geest weer op één lijn krijgen.

1. Maak een pandemie-tijdlijn

De jaren tijdens de pandemie voelen misschien als ‘verloren’. Toch zul je zien dat, wanneer jij jouw ontwikkeling in die jaren uittekent, er best veel is gebeurd. Maak op papier een tijdlijn en zet alle levensveranderingen erop: van zakelijke veranderingen tot sociale aanpassingen.

Door jouw jaren in kaart te brengen, maak je jouw ontwikkeling visueel. Zo kun je je ervaringen herinneren en verwerken.

2. Accepteer wat er is gebeurd

Als je de tijdlijn gemaakt hebt, merk je snel genoeg of je tevreden bent. Mocht dit niet het geval zijn, besef je dan dat de pandemic skip een probleem van de gehele generatie is. Het is niet zo dat jij achterloopt ten opzichte van je leeftijdsgenoten.

3. Stel je doelen bij

Dat je het gevoel hebt dat de tijd heeft stilgestaan, betekent niet dat de doelen die je voor jezelf had op je 26ste niet meer haalbaar zijn op je 30ste. Just pick up where you left. 

Laten we vooropstellen dat deze drie stappen niet ineens alle problemen verhelpen. Zo’n pandemic skip, en de daardoor groeiende genderongelijkheid, is zwaar klote. Toch doen we beetje bij beetje ons best om weer onze oude zelf te worden, maar dan in een nieuwe levensfase.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.