Beau Goldewijk
Beau Goldewijk Lichaam 9 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Ervaar jij paniek bij het idee zwanger te raken? Zo ga je ermee om

Veel mensen, vooral op jonge leeftijd, ervaren paniek bij de gedachte dat ze zwanger raken, terwijl dit in veel gevallen helemaal niet nodig is. Er zijn allerlei factoren die bijdragen aan deze angst. Door je goed in te lezen over deze factoren kun je deze paniekgevoelens verminderen. Daar helpen wij je mee.

We geven wat tips om je stress of angst rond (ongewenste) zwangerschappen te verminderen.

Angst voor zwangerschap

Als vrouw zijnde herkennen we waarschijnlijk allemaal wel het angstgevoel dat omhoog komt wanneer je menstruatie te laat is. Het gevoel van ongepland zwanger raken kan voor veel vrouwen eng zijn, vooral wanneer iemand hier nog helemaal niet klaar voor is. Er zijn een aantal dingen waarmee jij dit gevoel van paniek kunt verminderen.

Anticonceptie

Als je geen risico wilt nemen, kun je ervoor kiezen om anticonceptie te gebruiken als voorzorgsmaatregel. Overweeg bijvoorbeeld de anticonceptiepil of het plaatsen van een spiraaltje. Dit kan helpen om je angstgevoelens te verminderen. Als je extra zekerheid wilt, zorg er dan voor dat je een morning-afterpil in huis hebt.

Houd je menstruatiecyclus bij met een app

Er zijn talloze apps waarmee jij je menstruatiecyclus kunt bijhouden. Het kan soms lastig zijn om precies te onthouden wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest of wanneer je het weer zal moeten worden. Menstruaties lopen niet altijd zoals gepland, een app geeft je daarom een realistische weergave en kan op deze manier jouw stress verminderen als het gaat om paniek over zwanger raken.

Ovulatie

Zoals veel vrouwen al weten is de kans op zwangerschap het grootst tijdens je ovulatie, dit betekent echter niet dat het buiten de ovulatie onmogelijk is om zwanger te raken, maar de kansen zijn wel veel kleiner. Door je menstruatie bij te houden kun je uitrekenen wanneer je ovulatie plaats vindt. Heb jij seks gehad buiten deze periode? Dan is de kans kleiner dat je zwanger raakt.

Zwangerschapstest

Is jouw menstruatie laat en krijg je hierdoor paniek, twijfel dan niet om een zwangerschapstest te doen. Sommige vrouwen voelen zich niet comfortabel bij het kopen van een zwangerschapstest. Is dit iets wat jij echt niet durft omdat je je schaamt of bang bent dat mensen je zien? Vraag dan of een vriendin ‘m voor je wilt halen of bestel er gewoon eentje, zo simpel is het!

Voor het meest betrouwbare resultaat zorg je ervoor dat je de test pas neemt nadat jouw menstruatie langer dan één dag te laat is, op dat moment zitten er namelijk genoeg zwangerschapshormonen in je systeem om dit aan te tonen.

Communiceer

Zodra jij angstgevoelens ontwikkelt omdat je bang bent zwanger te raken, is het belangrijk om deze niet in je eentje op te kroppen. Communicatie hierover is erg belangrijk om jezelf door deze stressvolle periode te slepen. Praat erover met je vriendinnen, familie, partner of in het ergste geval met een therapeut en wees eerlijk over de gevoelens die jij ervaart.

Klaar met hormonen? Deze 7 hormoonvrije anticonceptie kun je ook gebruiken

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.