Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Vriendschap 6 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De platonische ick: de meest voorkomende vriendschappelijke afknappers

De ick is het woord van 2024. Het duidt een kleine gewoonte of handeling waardoor je opeens op iemand afknapt. Maar wist je dat dit ook op platonisch vlak mogelijk is? Steeds meer mensen knappen af op hun vrienden en dat heeft een nieuwe term de wereld in geslingerd. Maar kennis met de platonische ick.

Hoe kan het dat je vrienden je ineens irriteren? En kan je, net als in een relatie, ook afknappen op vrienden?

De platonische ick bestaat echt

Als je verliefd bent, dan pik je alles. Totdat je dingen begint te zien die je op onverklaarbare wijze heel onaantrekkelijk vindt. Deze icks zorgen ervoor dat jij op iemand af kan knappen. Op romantisch vlak kennen we het allemaal wel. In tegenstelling tot prille romantische relaties – waar de ick schijnbaar uit het niets kan komen en zelfs de meest onschuldige gewoontes tot walgelijke dingen kan maken, lijken vriendschap icks daar iets meer gewicht achter te hebben.

Vriendschappelijke icks komen voort uit gewoonten waar jij je altijd al aan hebt geërgerd, maar die je in het begin van de vriendschap nog door de vingers zag. Uit een Amerikaans onderzoek naar platonische icks blijkt dat deze veel groter zijn dan de romantische icks (waarvan ‘een verkeerde blik’ er een kan zijn).

Veel voorkomende platonische icks

Enkele van de meest voorkomende platonische icks zijn: te laat komen, onbeleefdheid, egocentrisme, slappe houding, je constant naar beneden halen, opscheppen, flirten met je partner, traag reageren, veel aandacht opeisen en slechte tafelmanieren.

@bukiiesmart

Friendships are so funny sometimes 🤣 #myfriendshipick #friendshipicks #friendsquestion #outgrowingfriendships #friends #findingmytribe #disagreementishealthy

♬ original sound – Bukiie | Money & Life Chats

Hoe kan het dat deze icks ineens opvallen?

Volgens psychotherapeut Charlotte Fox Weber is dat heel logisch. “Vertrouwen leidt soms tot afkeer in vriendschappen, en te veel samen zijn kan uitputtend zijn en onze tolerantieniveaus uitputten,” zegt Charlotte. “Het kan gaan om woordkeuzes of het gevoel dat je gekopieerd of subtiel gepest wordt – wat eerst genegeerd werd, wordt nu iets vanzelfsprekends. En dat wordt irritant.”

Een ick: een gevoel dat eeuwenoud is

Maar is dit dan iets nieuws? Natuurlijk niet. De term is nieuw, maar het gevoel van irritatie richting de mensen om je geen is eeuwenoud, vooral als je vaak met ze bent. Toch is het geen toeval dat de term nu aan populariteit wint. In het tijdperk van therapietaal en de HR-ificatie van vriendschappen, is het zo gek nog niet om tegen je vrienden te zeggen dat je de ick van ze krijgt. Maar of dat nu echt je vriendschappen gaat bevorderen? Waarschijnlijk niet. Als je maar blijft communiceren.

Datingapps kakken in, speeddaten bloeit op: dit zijn de voordelen van zo’n date-avond

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.