Emma Toussain
Emma Toussain Bizarre Bekentenis 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rianne (27): ‘Ik heb tegen mijn baas gelogen over mijn hbo-diploma’

Tjsa, het leven. Iedereen volgt zijn of haar eigen pad, maar één ding is zeker: elk persoon maakt gekke situaties mee. We zijn tenslotte allemaal jong en proberen ons door het leven heen te worstelen. Soms is het moeilijk, soms is het geweldig. Verliefd op je baas? Gênant moment tijdens een date? Je spaarpot in brand gestoken? In deze rubriek bespreken we jullie confessions. Deze week spreken we Rianne* (27) over haar niet bestaande hbo-diploma.

“Moet ik een andere baan zoeken?”

Ben ik een oplichter?

“Ik heb een prachtig leven. Een fijn appartementje, goede baan, ik heb een kat, lieve vriendinnen en sindskort zelfs een vriend. Ik ben trots op wat ik tot nu toe heb bereikt, maar er knaagt toch wel iets aan me. Ik heb dan wel die goede baan, maar niet het diploma wat ik eigenlijk zou moeten hebben. Nu denken vast veel mensen: ‘Maar als je je werk goed kunt doen, is er niks aan de hand, toch?’ Dat is ook zo, maar ik weet dat mijn baas heel veel waarde hecht aan het hebben van een afgeronde opleiding. Daarom heb ik tijdens mijn sollicitatiegesprek gelogen..

Administratie op orde maken

Ik heb de studie commerciele economie gevolgd, maar na twee jaar kwam ik er achter dat ik eigenlijk heel erg ongelukkig werd van deze studierichting. Ik wist niet zeker wat ik er mee wilde doen, en ook vond ik mijn vakken niet meer zo interessant. Een beetje laat, vond ik zelf. Daarom heb ik besloten om door te gaan, maar na het derde jaar kon ik niet meer. Toen ben ik gestopt, met als gevolg dat ik geen diploma heb gekregen.

Omdat ik wel drie jaar van de studie heb gevolgd, weet ik wel het een en ander. Dus ik kan mezelf en de kennis die ik heb goed ‘verkopen’. Momenteel werk ik bij een marketingbureau en verdien ik een lekker salaris. Dat salaris krijg ik omdat ik een hbo-diploma zou hebben. Collega’s die een mbo-studie hebben beginnen op een lager salaris. Toen mijn baas tijdens het sollicitatiegesprek naar mijn diploma vroeg, heb ik gezegd dat ik die zeker heb. Ik werd aangenomen; iedereen blij, dacht ik toen.

Petje af – Deze celebrities gingen naar de universiteit en haalden hun diploma

Schuldgevoel

Nu is het zo dat de administratie graag wil dat ik mijn diploma opstuur, zodat ze mijn dossier in orde kunnen maken. Die heb ik niet, dus wat moet ik nu doen? Ook voel ik mij schuldig tegenover mijn collega’s die minder verdienen, omdat ik eigenlijk alleen maar havo-diploma heb en me dus anders voordoe. Eigenlijk voel ik me een fraudeur.

Ik twijfel nu of ik een andere baan moet zoeken, of dat gewoon eerlijk moet zijn tegen mijn baas. Zelf ben ik wel stiekem aan het kijken naar iets anders, omdat ik die confrontatie niet aan durf.”

Wil jij ook (anoniem) je verhaal delen? Dat kan! Stuur een mailtje naar [email protected].

*De echte naam van Rianne is bekend bij de redactie.

De 5 ergste dingen die je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.