Tessa Ham
Tessa Ham Career 1 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

De 5 ergste dingen die je kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek

Natuurlijk zijn er hoop voor de hand liggende dingen die je beter niet kunt doen tijdens een sollicitatiegesprek. Scheldwoorden gebruiken, een boer laten of op je teenslippers en joggingbroek naar het gesprek komen, om maar een paar voorbeelden te noemen. Maar omdat we hopen dat dit algemene kennis is, focussen we ons in dit artikel op minder voor de hand liggende dingen.

De volgende vijf fouten worden namelijk helaas vaak gemaakt.

Niet doen tijdens een sollicitatiegesprek

Doe deze vijf dingen niet tijdens een sollicitatiegesprek als je kans wil maken op de baan.

Te laat komen

Het is not done om je interviewer te laten wachten. Het zorgt voor frustraties die je niet gaan helpen bij het bemachtigen van die baan. Pak een trein eerder, ga eerder van huis weg. Of, als het om een video call gaat, zorg dat je het programma hebt gedownload en je webcam en microfoon hebt getest, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat er iets gebeurt waardoor het onmogelijk wordt om op tijd te komen (een ongeluk, waardoor de weg wordt afgesloten bijvoorbeeld). Zorg dan dat je tijdig naar de interviewer belt en uitlegt waarom je te laat komt.

Extra tip: vroeg aankomen is goed, maar overdrijf het niet. Er is een reden waarom je, agenda technisch, een bepaalde tijd afspreekt. Ben je echt veel te vroeg? Wacht tot je gesprek over tien minuten begint en ga dan naar binnen.

Liegen

Natuurlijk zijn er momenten in een sollicitatiegesprek waarin je een leugentje om bestwil vertelt. Als ze vragen naar je slechtste eigenschap, hoef je bijvoorbeeld echt niet te vertellen dat je niet tegen je verlies kan bij een spelletje Yahtzee.

Maar ronduit liegen, bijvoorbeeld over je vaardigheden of je verantwoordelijkheden bij je vorige baan, is een absolute no go. Als het bedrijf waar je solliciteert het niet ontdekt, zorgt zo’n leugen er gegarandeerd voor dat je een keer door de mand valt.

Niet voorbereiden

Wanneer er een pijnlijke stilte valt als ze vragen wat je al van het bedrijf weet, is er iets fout gegaan. Het is belangrijk om goed research te doen naar het bedrijf waar je solliciteert. Bovendien weet je wat voor soort vragen je kunt verwachten (over de meest slechte eigenschap bijvoorbeeld), dus is het makkelijk je goed voor te bereiden. Maak het zo makkelijk mogelijk voor jezelf!

Klagen over vorige werkgevers

Iets wat je Vergeten te bedanken voor het sollicitatiegesprek

Hier kun je zo makkelijk punten mee scoren, maar helaas wordt het – bijvoorbeeld door de zenuwen – vaak vergeten. Bedank de persoon met wie je het sollicitatiegesprek had voor zijn of haar tijd en wens ze succes met het het kiezen van de juiste kandidaat. It’s as simple as that. Op deze manier laat je een goede laatste indruk achter.

Zo beantwoord je de vraag die áltijd wordt gesteld in een sollicitatiegesprek

The Ladders

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.