Inga Stoit
Inga Stoit Lifestyle 27 jul 2022
Leestijd: 5 minuten

Twijfel je vaak aan jezelf? Zo stop je hier (voorgoed) mee

Als we iets nieuws of gewaagds willen uitproberen komt zelftwijfel al snel om de hoek kijken. We willen misschien wel een online business starten of van carrière veranderen, maar de innerlijke criticus weerhoudt ons ervan. We willen je graag een aantal tips geven waardoor je niet langer aan jezelf twijfelt. Laten we eerst de meest voorkomende gedachten op een rijtje zetten. Maar ook vooral hoe je deze kunt killen.

1. Ik ben niet goed genoeg

Geloof ons, deze twijfel hebben de meeste van ons. Stel je wil inderdaad bijvoorbeeld die online business creëren, dan kunnen gedachten zijn: ”Ik ben hier niet goed genoeg in. Mijn werk stelt niets voor vergeleken met dat wat ik om me heen zie. Wat denk ik zelf? De Instagram-feed van die ene meid is zo mooi, hoe kan ik daarmee concurreren?”

In plaats van stil te staan ​​bij die gedachten, doe je dit in plaats daarvan:

Maak een lijst van alles wat je ooit in je leven hebt bereikt. Je leest het goed, alles. Hang die lijst vervolgens naast je laptop (aan de muur) en staar ernaar wanneer je de zelftwijfel voelt opkomen. Denk terug aan de momenten in je leven waarop je dacht dat je niet goed genoeg was. Je kwam toch opdagen, je deed het hoe dan ook en dat wat je deed – deed je nog goed ook. Gebruik dit als bewijs zodat je het opnieuw kunt doen.

2. Iemand doet het al beter dan ik, dus ik kan het niet

Heb je het gevoel dat alles en iedereen tegenwoordig coach is? Of een Tik Tok account gewijd aan vegan recepten heeft? Heb jij die ambitie wellicht ook maar vraag je je af of je er nog wel ‘tussen’ past? Als je nu met je hoofd knikt is de onderstaande mentaliteitswijziging het proberen waard.

Onthoud dat er altijd een klant zal zijn die iets op een andere manier gedaan wil hebben. Daarom is jouw unieke genialiteit zo van belang. Jouw unieke potentie zal een ander namelijk nooit bezitten. Met jouw eigenheid creëer je ruimte voor jezelf in een al verzadigde markt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een mayonaise merk wilt beginnen. Vergelijk jezelf niet met de allergrootste en doe hen niet na. Maak jouw eigen kleine, bio, vegan of whatever lijn en bedien daarmee een nichepubliek.

Alleen omdat het eerder is gedaan, wil dat nog niet zeggen dat het door jou is gedaan. Uiteraard, er zijn een ontelbaar veel veganistische foodbloggers, maar jij bent jij. Jij bent er één met: levenservaring, gevoel voor humor, genialiteit, super tips en tricks in de keuken en met een creatief oog voor design. Een ander doet een moord voor wat jij van nature in huis hebt, geloof ons.

3. Daar kan ik geen geld mee verdienen

Als het gaat om het starten van iets nieuws (neem een healingcentrum), dat de angst rondom financiën dit dwarsbomen. Angsten over de huur, interesse en etc. dwarrelen door ons hoofd.

Zo dim je deze (money) angst in:

Zoek vijf mensen op die geld verdienen met hetgeen wat jij graag zou willen doen. Volg ze, bestudeer ze, en zorg dat je onderbewustzijn vastklampt en denk: “Hé, als zij het doen, dan kan ik het ook.”

Vind realistische rolmodellen. Dit betekent dat je opkijkt naar iemand die je 100 stappen voor is en dus niet 10.000. Vind mensen die hun healingcentrum rocken als side hustle in plaats van jezelf te vergelijken met de expert met 100.000 Instagram-volgers en een wachtlijst van een jaar.

Je zult het gevoel hebben dat je dromen meer realistischer zijn als je op zoek gaat naar realistische rolmodellen en in hun voetsporen treedt.

4. Ik heb meer tijd, ervaring en meer diploma’s nodig

En dan last but not least, misschien heb je het gevoel dat je meer tijd, ervaring en diploma’s nodig hebt om te beginnen. Deze overtuiging kan je enorm tegenhouden. Het is de onderliggende angst van nooit goed genoeg zijn en daardoor maar eeuwig certificaten te behalen. Zie het als een hamsterwiel waarin we vastzitten om te werken aan dat ellenlange curriculum vitae. Er is maar een manier waarop we echt stappen kunnen maken: putting ourselves out there!

Nu heb je uiteraard soms wel een diploma of certificering nodig. Je kunt nu eenmaal niet YOLO roepen en een tandartspraktijk vanuit je woonkamer beginnen. Maar heb je hetgeen ‘aan boord’ wat ervoor nodig is om aan de slag te gaan, lees dan opnieuw verder om de zelftwijfel de baas te zijn.

Start! En kijk later wat je moet doen om eventueel nog extra bijscholing te realiseren. Meestal houdt onze innerlijke criticus ons klein door het cv eindeloos op te vullen, totdat we ons eindelijk zelfverzekerd voelen. Maar vertrouwen komt voort uit het ondernemen van actie. Start dus nu, werk met je eerste paar betaalde klanten en kijk of je meer tijd, ervaring of certificeringen nodig hebt. (Je kunt later altijd meer onderwijs krijgen!) De kans is groot dat als je nu een serieus momentum scoort, je eerder geneigd bent om door te gaan.

Khloe Kardashian, Miley Cyrus en anderen steunen Britney Spears na documentaire met #FreeBritney

Begrijp hoe je ervaringen uit het verleden zich vertalen in het werk dat je nu doet. Vertaal dat bijvoorbeeld zo: :”Omdat ik X heb gedaan, weet ik nu hoe ik Y moet doen, wat betekent dat ik je daardoor kan helpen Z te bereiken.”Dit helpt je om je beter te positioneren met wat je wel (al) hebt.

Daag jezelf uit om het tegendeel te bewijzen. In plaats van te denken dat je een jaar nodig hebt om je bedrijf te lanceren, wat als je tegen het einde van de maand moet starten? Of in plaats van aan te nemen dat je een maand nodig hebt om een ​​ijzersterk cv te schrijven, wat als je zondagavond moet solliciteren op die droombaan? Deze uitdagingen zorgen er wel voor dat je per direct aan de slag gaat en dat die eigen schop onder je kont erg waardevol is.

Tot slot

Een sprong in het diepe maken kan eng zijn, zelftwijfel komt heel vaak voor, maar vaak zijn deze twijfels onterecht en zonde van je tijd. Merk je dat zelftwijfel jou belemmert? Probeer de incorrecte verhalen die je jezelf oplegt te herformuleren en leer vervolgens je te onderscheiden in de branche naar jouw keuze. Goodluck, vaarwel zelftwijfel!

Petje af – Deze celebrities gingen naar de universiteit en haalden hun diploma

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.