Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Relaties 6 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Met deze 6 tips maak je van samenwonen een succes

Als je erover nadenkt om samen te gaan wonen met je partner dan zul je misschien in eerste instantie niet in de gaten hebben wat er allemaal bij komt kijken. Neem maar van ons aan: samenwonen is best een flinke stap. Hoe verliefd je ook bent en hoe fijn je het samen ook hebt, in deze nieuwe fase zul je elkaar gegarandeerd beter (moeten) leren kennen. Een aantal van elkaars eigenschappen zullen jullie misschien nog helemaal niet van elkaar en misschien zelfs van jezelf kennen.

Zo voorkom je dat je elkaar binnen een paar maanden de tent uit vecht.

1. Communicatie

Het is cliche maar waar, een goede communicatie is en blijft key. Zorg dat je duidelijke afspraken maakt en ben eerlijk. Zowel over verwachtingen, als verantwoordelijkheden als over financiën. Zonder het uit te spreken, zal je partner nooit weten hoe jij het in gedachten hebt.

2. R.E.S.P.E.C.T.

Zoals Aretha Franklin het ooit al zei: respect heeft voor iedereen een andere betekenis. Respecteer elkaars spullen, gedachten en (heel belangrijk) ruimte. Wanneer je ineens al je space met iemand anders moet delen kan het zijn dat je soms behoefte hebt om alleen te zin. Zorg dat je je eigen personal space bewaakt wanneer dit nodig is en respecteer dit ook van de ander. Dat de ander tijd nodig heeft voor zichzelf hoeft niets met jou te maken te hebben. Sommigen hebben dit gewoon nodig om even op te laden.

3. Takenverdeling

Een eerlijke en realistische verdeling voorkomt onwelkome verassingen. Uiteraard is dit bij iedereen anders. Als je meer of minder werkt dan je partner is het belangrijk om dit bij de takenverdeling in gedachten te houden. Zo voorkom je geneuzel over wie dit keer het vuilnis buiten zou zetten en over ongelijkheid in taken. Samenwonen vergt teamwork.

4. Budgettering

Als je samen gaat wonen zal dat betekenen dat je (misschien wel voor het eerst) samen voor de kosten van het leven op zult moeten draaien en dus samen financiële verantwoordelijkheden hebt. Zorg dat je van te voren duidelijk met elkaar bespreekt wat er maandelijks binnenkomt en wat dus waaraan uitgegeven mag worden.

5. Quality time

Samenwonen betekent dat je elkaar misschien vaker, maar minder aandachtig zult zien dan wanneer je elkaar alleen ziet op dates of een lat-relatie hebt. Zorg dat je tijd voor elkaar blijft maken zoals je dat nu doet en vind (ook in het huishouden) activiteiten die jullie samen kunnen doen.

6. Een eigen leven

Ondanks dat je buiten een relatie ook elke vierkante meter in huis met elkaar zult delen, betekent dat zéker niet dat je alleen nog maar met elkaar bezig moet zijn. Zorg dat je beide een eigen leven onderhoudt. Vrienden, hobby’s, werk en interesses zijn natuurlijk leuk om samen te hebben, maar ook héél belangrijk om alléén in stand te houden.

Deze 6 dingen veranderen in je relatie wanneer je gaat samenwonen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.