Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 16 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Make-up sex – dit is waarom seks na ruzie zo goed is voor je relatie

Na een flinke ruzie met jouw significant other kan het twee kanten opgaan: jullie ontwijken elkaar óf er ontstaat een steamy vrijpartij. En vaak is die seks dan on fire. Hoe kan dit? En is seks na ruzie wel goed voor je relatie?

Het lijkt een beetje vreemd dat je van zo boos naar zo opgewonden kunt gaan, maar in feite overkomt het heel veel mensen.

Voor eens en altijd: 10x fabels die je hebt geleerd over seks die helemaal fout zijn

Waarom willen we seks na een ruzie?

Het lijkt heel logisch. Tijdens en na een ruzie zit je zo vol met energie en frustratie dat je even stoom moet afblazen – met elkaar. Deze intense energie wordt in veel gevallen gevolgd door een erotisch verlangen, waardoor je toch met elkaar in bed belandt.

Voor sommige mensen is seks hebben na een ruzie een kans om zich te ontspannen. Voor anderen kan de aantrekkingskracht voortkomen uit een angst voor conflicten. Tijdens een ruzie is er vaak de angst dat de relatie gevaar loopt, dan is sexy time een fysieke manier om elkaar te laten weten dat het ‘allemaal wel goed komt’.

”Het is een manier om na een ruzie weer met elkaar in contact te komen, die bevestigt dat de relatie intact is en dat jullie nog steeds naar elkaar verlangen” stelt relatie- en liefdestherapeut Pam Shaffer. Ook Dokter Justin Lehmiller legt uit waar deze verlangens vandaan komen. ”Zelfs als je van plan bent om later over de ruzie te praten, nemen je dierlijke instincten het over in de momenten vlak na een ruzie. Het is het aannemelijk dat goedmaakseks stressgevoelens kan verminderen en koppels in staat stelt sneller verder te gaan.”

En waarom is het dan altijd zo intens?

Goedmaakseks staat bekend als de beste seks. Maar hoe kan het dat een fikse ruzie uitloopt tot sexy time?

Ooit gehoord van ‘opwindingsoverdracht’? Lehmiller legt dit fenomeen uit. ”Het idee is dat als je opwinding overhoudt van een ruzie met je partner die je meeneemt naar de slaapkamer, dit de daaropvolgende seks intenser kan maken.”

Is goedmaakseks goed voor je relatie?

Het voelt goed, maar is het echt goed voor de relatie? Het antwoord is ja. Seks is geweldig voor de band en het aanmaken van oxytocine, het knuffelhormoon. Daarnaast is dit een goede manier om opgekropte gevoelens te luchten.

Toch is het belangrijk dat je naast de seks ook blijft praten. Goedmaakseks zou geen vervanger van een goed gesprek moeten zijn. Dus ons advies: heb seks, maar praat ook daarna.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.