Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Post 7 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Wat vrouwen willen weten over seks: de meest gestelde vragen beantwoord door een seksuologe

Seks. Seks. Seks. Als je het vaker zegt, wordt het misschien minder awkward om het erover te hebben. Onderling; tussen ons als NSMBL en jij als lezer, maar ook tussen jou en je vriendinnen óf met je vriend(in)/scharrel/one night stand/vul zelf maar in. Want als er één ding is waar we vanaf moeten, is het wel de stigma’s die op seks hangen.

Om daar verandering in te brengen, praten we met seksuologe Nynke Nijman. Nynke is oprichtster van ilvy.com (een platform ter bevordering van de seksuele gezondheid), seksuologe en auteur van het boek De Relatie APK. Oh, en ze host de podcast Seks, Relaties en Liefdes! over, oh well, dat hoeven we verder niet uit te leggen gokken we.

Wat vrouwen willen weten over seks

Natuurlijk heeft iedereen z’n eigen wensen, verlangens, behoeftes en onzekerheden als het op seks aankomt. Toch zijn er een aantal vragen waar we (stiekem) allemaal wel een eenduidig antwoord op willen. En laten wij die antwoorden toevallig hebben ontfutseld tijdens een autoritje met seksuologe Nynke Nijman.

Wat zijn de drie grootste struggles op seksgebied waar jonge mensen mee zitten?

“Eigenlijk is er één grote struggle die het allemaal overkoepeld. Dat is: hoe moet mijn seksualiteit eruit zien? Wat is de norm? Veel mensen denken dat je bijvoorbeeld 3 keer per week seks moet hebben voor een goed seksleven en dat er seks moet zijn. Afwezigheid van seks is een ding. Dit zijn oudere opvattingen over seksualiteit die er bij de jongere generatie nog hardnekkig inzitten. Gelukkig komt daar nu wat verandering. Via bijvoorbeeld social media hoor je steeds vaker geluiden van mensen die eerlijk zijn over hun echte seksleven, waarin er echt niet altijd 3 keer per week vuurwerk in de slaapkamer is.”

Tegenwoordig hebben mensen op een steeds latere leeftijd voor de eerste keer seks. Wat vind jij daarvan?

Dat klopt, eerst was dat op 17,1 jarige leeftijd, nu is dat 18,3. Ook daar zijn er weer twee kanten aan het verhaal. Als het komt vanuit de instelling ‘ik ga pas seks hebben als ik er klaar voor ben en me er goed bij voel‘ is het een goede beweging. Is het vanuit een angst of omdat jongeren niet eerder in de gelegenheid komen om een ander te ontmoeten, omdat de samenleving steeds meer online plaatsvindt, dan is het zorgelijk.

Als je dan in een andere wereld treedt (je wordt student etc.), gelden daar de verwachtingen van volwassen mensen over seksualiteit, terwijl je de voorontwikkeling niet hebt meegekregen. Je moet dan in een korte tijd je hele seksuele identiteit (wat zij je wensen, behoeften en grenzen? Tot wie voel je je aangetrokken?) gaan ontwikkelen.”

Hoevaak hebben mensen in een relatie gemiddeld seks? En hoe vaak zou je seks moeten hebben?

“Je moet niks, dat is het allerbelangrijkste. Het gaat erom hoe vaak jullie er zin in hebben. Dat kan wekelijks, maandelijks of minder vaak zijn. Maar uit het laatste onderzoek wat daar inzicht in geeft hebben mensen in een relatie iets vaker dan één keer per week seks.”

Wat kan je doen als jij en partner niet dezelfde seksdrive hebben?

“Dan moet je ervoor zorgen dat zoiets niet tot spanningen leidt. Of je wel of geen behoefte hebt aan seks, ligt bij jou. Je partner kan er van alles aan doen om jou in de stemming te brengen, maar het gaat vooral over jou. Ben jij in de stemming? Ben jij uitgerust?

Wat er nu vaak gebeurt is dat ‘geen zin in seks’ als een persoonlijke afwijzing wordt beschouwd. Dan word je onzeker of voel je je niet aantrekkelijk, maar dat heeft er niks mee te maken. Het is belangrijk om te weten dat je seksuele behoefte iets zegt over jezelf en en lang niet altijd over jullie relatie of hoe aantrekkelijk jullie elkaar vinden.

Wat je dus moet doen is er samen over praten en eventueel afspraken over maken, zodat het onderwerp ook minder beladen wordt. Kan je kijken hoe je elkaar in het verschil tegemoet kan komen? Of kan degene die vaker seks wil op een andere manieren uiting geven aan die seksualiteit?”

Wat kan je doen om je seksleven weer een beetje up te spicen als de spanning verdwijnt?

“Tijdens de pandemie breng je natuurlijk veel tijd samen door. Een oplossing is om minder vaak op elkaars lip te zitten. Bewaak je eigen tijd en ruimte en ga bewust om met de tijd die je samen hebt. Spreek bijvoorbeeld af dat je altijd vrijdagavond samen iets leuks doet om de standaard cyclus te doorbreken, of denk eens aan seksspeeltjes. Zorg er ook voor dat je zowel fysiek als emotioneel beschikbaar bent voor elkaar.”

Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik meer in het moment ben tijdens de seks en minder met andere dingen bezig ben?

“Als je aan het denken bent, ben je in je hoofd bezig. Het liefst wil je nergens aan denken en je hoofd uitzetten, maar je brein is het belangrijkste seksorgaan. Je moet alleen weten hoe je ‘m goed moet inzetten en je to do-ijst kan loslaten. Wat helpt is ervoor zorgen dat je een leeg hoofd hebt voordat je seks hebt. Luister even naar muziek of ga mediteren. Zo kan je hoofd even een paar stappen terug doen en switchen van het hard werkende brein naar een erotisch brein.

Wat daarbij ook handig kan zijn, zijn fantasieën. Zo kan je je hoofd gebruiken voor dat stukje seksualiteit in plaats van de boodschappenlijst. Laat je brein vóór je werken. Erotische gedachten en herinneringen kunnen hierbij helpen. Het kan ook helpen om muziek te draaien tijdens de seks, maar een sexy luisterverhaal werkt ook.

Ik ben onzeker over mijn lichaam tijdens de seks, hoe kan ik mezelf hier overheen zetten?

“Gewoon niet doen. Niet onzeker zijn, want dat slaat nergens op. Als je het hebt over in het moment zijn, dan kan dat alleen als je alle onzekerheid loslaat. Werken aan je onzekerheid is hierbij de oplossing. Dat heeft vaak niet alleen met seks te maken, maar met onzekerheid over je lichaam in het algemeen. Tijdens de seks is het alleen meer aanwezig omdat je naakt en met een ander bent en daardoor meer kwetsbaar.”

Meer lezen? In Nynke haar boek schrijft ze hoe je je relatie de aandacht en liefde kan geven die het nodig heeft. 

Meer over seks:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.