Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Bizarre Bekentenis 30 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Shay (24): ‘Ik probeer zoveel mogelijk te besparen tijdens het uitgaan, anders kom ik niet rond’

In de rubriek Bizarre Bekentenis doet een lezeres van NSMBL een confession. We proberen het leven ook maar uit te vogelen en dit gaat niet zonder slag of stoot. Jongvolwassen zijn? Dat is soms knap lastig. We zijn tenslotte allemaal mensen en elk persoon maakt weer andere gekke en bijzondere dingen mee. Verliefd op het verkeerde persoon? Gênant moment tijdens een date? In Bizarre Bekentenis lees je verhalen die soms herkenbaar zijn, of juist helemaal niet.

Deze week lees je de Bizarre Bekentenis van Shay* (24).

‘Ik maak er een sport van om zo min mogelijk uit te geven tijdens het uitgaan, anders kom ik niet rond’

Net als alle andere dingen in het leven, is ook uitgaan duurder geworden. Door de stijgende prijzen kan Shay net aan alle eindjes aan elkaar knopen, maar eigenlijk heeft ze geen geld meer om uit te gaan. Om in het weekend toch een beetje te kunnen genieten, maakt ze er een sport van om zo min mogelijk geld uit te geven.

Hi Shay, kan je iets meer vertellen over jouw financiële situatie?

“Net als veel andere mensen in Nederland, heb ik het financieel moeilijk door de prijsstijgingen. Hierdoor moet ik elke cent omdraaien om aan het einde van de maand uit te komen met mijn geld. Ik zit in het derde jaar van mijn studie en doordat ik nu stage loop, zit veel werken er niet in. Dit zeg ik niet om zielig te doen, maar om gewoon even een beeld te schetsen van mijn financiële situatie.”

Wat doe je om toch rond te komen iedere maand?

”Ik probeer zo goedkoop mogelijk te koken en alle uitgaven buiten de door in te perken. Ik houd nogal van een drankje en uitgaan, maar de kosten die daaraan verbonden zitten komen mij nu gewoon echt niet uit. Ik heb verschillende vriendengroepen die allemaal graag op stap gaan en dan ga ik ook graag mee. Ik gaf dan wel van te voren aan dat ik niet meedoe met het halen van rondjes, maar dan komen sommigen toch met een Gin Tonic voor me aanzetten. Inmiddels ben ik gestopt met zeggen dat ik wel een drankje terughaal, want ik kan dat echt niet betalen.”

Hoe zien de uitgaven van zo’n stapavond er voor jou uit?

“Dat ligt aan de plek die we bezoeken. Het liefst ga ik ergens naartoe waar ik geen entree hoef te betalen. Bij binnenkomst misschien een paar euro voor de kluis, als ik mijn jas niet bij die van iemand anders kwijt kan. Ik probeer thuis al zoveel mogelijk te drinken, zodat ik in de club over kan op het water. Dan vraag ik bij de bar een glaasje kraanwater. Toch ben ik ook vaak aan het drinken, omdat vooral mijn mannelijke vrienden vaak drankjes voor me halen. Hierdoor kost een avond uit mij niet meer dan tien euro.”

Weten jouw vrienden dat jij on a budget bent?

”Nee, dat vind ik gênant om te vertellen. Voor mijn gevoel gaat het ook nog wel onopvallend voorbij, dus wanneer ik weer wat meer te besteden heb, wil ik weer terug naar mijn oude uitgavepatroon. Nu maak ik er nog even een sport van om zo min mogelijk uit te geven tijdens het uitgaan, want anders kom ik simpel weg niet rond – maar dat hoeven zij niet te weten.”

Wil je ook (anoniem) je verhaal kwijt? Stuur ons een mailtje via [email protected].

*De echte naam is bekend bij de redactie.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.