Demi de Ruiter
Demi de Ruiter Love & Life 14 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel singles hebben tegenwoordig last van ‘hesidating’: wat is het en hoe herken je het in je date?

Heb jij al eens gehoord van de term ‘hesidating’? Zo niet, lees dan snel even verder. Dit fenomeen komt anno 2022 namelijk vaker voor onder singles dan je misschien zou denken. Wij leggen je uit wat het precies is en hoe je het kan herkennen in je date.

Wat is hesidating?

Negging, hardballing, love bombing… De termen die tegenwoordig worden gebruikt om bepaalde situaties in relaties te beschrijven vliegen ons om de oren. Dit keer zullen we ‘hesidating’ bespreken. Het schijnt namelijk zo te zijn dat (dankzij de coronapandemie) veel singles hier last van hebben gekregen.

Hesidating is de benaming voor het gevoel van onverschilligheid tegenover daten: niet zeker zijn of je serieus of nonchalant wilt daten omdat het leven op het moment zo onzeker is of is geweest. In de afgelopen jaren, waarin onze sociale levens er over het algemeen drastisch op achteruit zijn gegaan, hebben velen in onzekerheid geleefd. Voor mensen die zich in het algemeen al wat minder zeker voelen omtrent relaties, kan het gebrek aan zekerheid in deze periode zich hebben vertaald in bindingsangst en onzekerheid.

Daarnaast kan het ook zo zijn dat een persoon simpelweg gewoon geen zin meer heeft om te daten als gevolg van de pandemie. De afgelopen twee jaar heeft ons sociale leven voor een groot deel stil gestaan, dus is het logisch dat sommigen zich niet meer in het dateleven willen storten omdat het veel energie kan kosten. Anderen zullen misschien dankzij de pandemie de positieve kanten van alleen zijn gevoeld hebben, waardoor ze liever niet meer meteen iets serieus willen.

Hoe herken je of je een ‘hesidater’ datet?

Als je aan het daten bent met een hesidater, loop je het risico gekwetst te worden omdat jullie niet op dezelfde lijn zitten over wat jullie uiteindelijk willen. Daarom hebben we wat punten voor je op een rijtje gezet waaraan je zou kunnen herkennen dat je date aan het hesidaten is.

1. Ze gedragen zich niet erg geïnteresseerd tegenover jou

Dit is natuurlijk sowieso al een red flag, maar als jouw date langzaam reageert op je berichtjes of last-minute plannen cancelt, kan het ook zijn dat hij of zij aan het hesidaten is.

2. Ze willen zich niet kwetsbaar opstellen

Of ze durven zich niet kwetsbaar op te stellen, dat kan ook. Dit kan een teken zijn van emotionele onbereikbaarheid en dit kan weer duiden op hesidating.

3. Ze steken plots veel minder energie in het contact met jou

Wanneer de houding van je date tegenover jou verandert van heel enthousiast naar een houding die droog en ongeïnteresseerd aanvoelt, is de kans groot dat hij of zij aan het hesidaten is.

4. Ze hebben te hoge verwachtingen

Het lijkt soms wel alsof je date naar redenen zoekt waarom het niet zou werken tussen jullie.. De hoge verwachtingen van je date kunnen er op wijzen dat hij of zij niet openstaat voor een relatie en naar redenen zoekt om de relatie uit de weg te gaan.

5. Ze vermijden (het beantwoorden van) diepere vragen over de relatie

Wanneer je date vragen zoals “wat zoek jij in een relatie?” en “waar zie je onze relatie heen gaan?” vermijdt of lastig vindt om te beantwoorden, bestaat er een kans dat hij of zij aan het hesidaten is.

Stop it – Ruzie maken met je partner als je elkaar mist

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.