Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 15 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Slaapschuld: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Het blijkt een groeiend probleem onder jongeren: slaapschuld. Dat is het tekort dat je opbouwt als je een paar nachten achter elkaar minder uren slaapt dan nodig. Deze uren in één nachtje weer even inhalen, werkt helaas niet. Maar wat dan wel?

Slaapschuld ontstaat als je gedurende een bepaalde periode ’s nachts minder uren slaapt dan je eigenlijk nodig hebt. Dus stel: je hebt 8 uur slaap nodig, maar je slaapt gedurende een week 7 uur per nacht, dan is je slaapschuld na een week opgelopen tot 7 uur.

Het vervelende is: je kunt een slaapschuld eigenlijk niet echt inhalen. Ook niet als je een keer extra lang uitslaapt of overdag een dutje doet. Misschien knap je er tijdelijk van op, maar de enige manier om slaapschuld weer in te lossen, is een aantal nachten achter elkaar wél je benodigde uurtjes slaap pakken.

Slaapschuld heeft grote gevolgen

Uit een onderzoek van Samsung (het bedrijf analyseerde wereldwijd 716 miljoen nachten aan slaapgedrag van Samsung Health-gebruikers) blijkt dat de slaapschuld het hoogst is onder twintigers. Hun slaapschuld ligt bijna twee keer zo hoog als die van ouderen.

We voelen ons misschien onoverwinnelijk (hallo nachtjes doorhalen, late werkuurtjes en bingewatchsessies…), maar daar betalen we wel een prijs voor. Want een slaapschuld kan grote gevolgen hebben, zoals concentratieproblemen, een lagere weerstand en verminderde prestaties. Hoe los je dit op?

Samsung
Samsung

Tip 1: Krijg inzicht in je slaappatroon

Samsung wil mensen bewustmaken van het belang van slaap en gaf de nieuwe Galaxy Watch6-serie daarom handige functies waarmee je je slaap diepgaand kunt analyseren. Aan de hand van je slaaptijd, slaapcyclus en de tijd die je wakker bent, krijg je een ‘slaaptype’ toegewezen.

Ben jij bijvoorbeeld iemand die altijd snel in slaap valt, maar ’s nachts te vaak wakker wordt? Of heb je juist moeite met in slaap komen? Aan de hand van jouw type krijg je advies op maat van de ingebouwde slaapcoach.

Tip 2: Zorg dat je op tijd ‘afschaalt’

Ken je dat? Je bent gedurende de dag vermoeid, maar eenmaal op de bank voor je favoriete serie lukt het je tóch niet om op tijd naar bed te gaan. Nog één aflevering, of nog even die whatsappjes beantwoorden… Ineens ben je klaarwakker. Om te voorkomen dat je compleet overprikkeld naar bed gaat en nog uren ligt te woelen, moet je op tijd ‘afschalen’: je lichaam de kans geven om rustig van de waak- in de slaapstand te komen.

De Galaxy Watch6 kan daarbij helpen door je op maat gemaakte tips en herinneringen te geven. Is het tijd om naar bed te gaan? Dan activeert de watch automatisch de Slaapmodus van je smartphone én je smart home apparatuur. Meldingen worden gedempt, de lichten worden gedimd: rust in de tent.

Samsung slaapschuld
Samsung

Tip 3: zorg voor een avondroutine

Als er iets helpt om structureel beter te slapen, dan is het een avondroutine. Een warme douche, een uitgebreide skin care routine, een kopje kamillethee, yoga, een boek lezen, je zorgen van je afschrijven: zoek uit wat voor jou werkt en wees trouw aan je ritueel. Wedden dat het z’n vruchten afwerpt?

Benieuwd geworden naar de nieuwe functies en modellen van de Samsung Galaxy Watch6? Kijk dan hier.

In samenwerking met Samsung

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.