Julia Schaap
Julia Schaap Body & Mind 17 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Wij vroegen jullie: wat doe je als je last hebt van slaapverlamming?

Slapen is voor velen een favoriete bezigheid, maar dat is niet voor iedereen zo. Sommige mensen lijden namelijk aan slaapverlamming. Hierbij zijn de spieren vlak voor het slapen, of meteen na het ontwaken verlamd. Je bent wakker, maar je kan de rest van je lichaam nog niet bewegen. Dit komt omdat je lichaam dan achterloopt op je hersenen. Heel vervelend en daarom vroegen wij vroegen jullie: ‘Hebben jullie hier last van en zo ja.. wat doe je dan?’

Je kunt het wel zoeken op internet, maar horen van de mensen die hier échte oplossingen voor hebben werkt altijd beter.

Wakker maar kan je je niet bewegen? Misschien heb jij last van slaapverlamming

Slaapverlamming is het fenomeen waarbij je tijdens de slaap enkele minuten helder wakker bent terwijl je niet kan bewegen en soms treden hallucinaties op. Slaapverlamming is geen ziekte en ook niet gevaarlijk, maar wel bijzonder angstaanjagend en oncomfortabel. “Vermoedelijk heeft het te maken met een kortdurend bewustzijn tijdens de remslaap”, aldus arts-journalist Marleen Finoulst.

Omdat we graag leren van elkaar vroegen we jullie (onze lezers) op social media wat jullie tips zijn als je hier last van hebt. We zetten de meest genoemde antwoorden op een rijtje.

1. Heel belangrijk: rustig blijven

Hoewel het natuurlijk een enorm angstaanjagend gevoel is, blijft het wel belangrijk om rustig te blijven. Het is erg onnatuurlijk dat je je lichaam niet kan bewegen, vooral als je dit de eerste keer meemaakt. Hoewel het als een eeuwigheid kan aanvoelen, duurt een slaapverlamming in de meeste gevallen maar één tot drie minuten. Hoewel een slaapverlamming in meerdere gradaties voorkomt, is rustig blijven in alle gevallen de beste optie. Mocht je ernstige klachten ervaren, is het handig om dit met de huisarts te bespreken.

Op je rug slapen is het ‘gevaarlijkst’, dan is de kans dat je in slaapverlamming terecht komt het grootst. Op je zij slapen is de beste manier om de kans op een slaapverlamming te verkleinen.

Focus op een specifiek lichaamsdeel

Door je te focussen op een specifiek lichaamsdeel, kan je je lichaam ‘wakker schudden’. Dit is nogal een opgave, maar door je hier sterk op te focussen is het zeker mogelijk om je lichaam te laten ontwaken. Probeer je vingers te bewegen of één specifieke vinger zoals bijvoorbeeld je pink.

Rondjes draaien met je ogen

Mocht je je hand niet kunnen bewegen, is het draaien van je ogen een effectieve manier om je lichaam uit de slaapverlamming te halen. Hierdoor kan je lichaam namelijk ontwaken. Door je lichaam zo veel mogelijk seintjes te geven dat je echt wakker bent zal je ‘verlamming’ uiteindelijk wegzakken.

Goed om te weten is dat slaapverlamming niet gevaarlijk is, het is meer reuze oncomfortabel. Mocht je er écht heel veel last van hebben, kan je baat hebben bij psychotherapie.

OMG: Je kunt vanaf januari 2024 midden in Disneyland Paris slapen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.