Daniëlle Pince van der Aa
Daniëlle Pince van der Aa Mentale Gezondheid 24 feb 2021
Leestijd: 3 minuten

Even offline: waarom je vandaag nog een social media-detox wilt doen

Tegenwoordig zijn we 24/7 te vinden op social media: zijn we niet aan het scrollen door Instagram, dan sturen we wel een appje naar onze vriendinnen of lezen we reacties op Facebook. We zijn continu online en dat heeft zo zijn voordelen, maar ook zeker zijn nadelen.

In een wereld waar views, volgers en likes veel betekenen is het helemaal niet zo’n slecht idee eens wat afstand te nemen van social media en een tijdje offline te gaan.

Social media-detox

Je denkt vast vaak aan het nemen van een pauze van social media. Het lijkt alleen zo lastig: alles gaat tegenwoordig via het internet en dan is er nog de vraag waar je moet beginnen. Stop je er gewoon mee of bouw je het langzaam af? Een eerste goede stap is om te weten wat even offline gaan met je doet.

Een pauze nemen van social media en even offline gaan doet wonderen voor jouw mentale gezondheid. Uit een onderzoek, waar werd onderzocht of je gelukkiger bent zonder social media, bleek dat mensen die geen social media gebruikten op mentaal gebied een stuk gelukkiger zijn.

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat de mensen die een maand waren gestopt met social media het daarna een stuk minder vaak gebruikten. Een volledige omkeer zal het niet maken, maar wanneer je last hebt van mentale problemen kan dit best door social media komen. Een pauze nemen is dus allesbehalve een slecht idee.

Je hebt andere prioriteiten

We kennen het allemaal: wanneer we ons even vervelen of afleiding zoeken, pakken we al snel onze telefoon. We scrollen wat af door the gram en zijn altijd bereikbaar op WhatsApp. Wanneer je even offline gaat en een tijdje niet omkijkt naar de apps, ga je merken dat je hele andere prioriteiten hebt.

Je spreekt je familie en vrienden op een hele andere manier. Zo ga je vaker afspreken in het echt en zul je voor ‘kleine dingetjes’ wat sneller bellen in plaats van appen. Ook pak je hoogstwaarschijnlijk oude hobby’s weer op. Je komt erachter dat je veel meer tijd over hebt en vindt je ontspanning in andere dingen waar je voorheen niet aan had gedacht.

Je zelfbeeld verandert

Het gebruiken van social media kan een negatieve invloed op je hebben en kan zelfs je zelfbeeld beïnvloeden. Er worden op bijvoorbeeld Instagram vooral foto’s geplaatst van de leuke momenten in het leven, niet van de realiteit. Gelukkig wordt er nu meer aandacht besteed aan body positivity en echte gevoelens, maar ondanks dat kan social media een toxische plek zijn.

Wanneer je dus een break neemt van social media, zul je merken dat je je veel meer focust op jezelf en je niet meer zo vaak na zult denken over wat anderen van je denken. Je zelfbeeld verandert en je zult achteraf merken wat voor effect het op je heeft gehad.

Het nemen van een social media detox kan dus ontzettend veel voor je doen en het is minder moeilijk dan je denkt. Er zijn namelijk genoeg manieren om minder tijd te spenderen achter je scherm. En één ding is zeker, het kan nooit kwaad eens wat minder tijd te besteden aan het internet en wat meer aan jezelf.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.