Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Love & Life 28 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

Van de kosten tot hoe het wordt geplaatst: alles wat je wil weten over een spiraal laten plaatsen

Er bestaan verschillende soorten anticonceptie. De pil is ontzettend populair, al kiezen ook steeds meer vrouwen voor een spiraal. Sterker nog, zo’n twaalf procent van de vrouwen die gebruik maakt van anticonceptie, heeft een spiraaltje. Ben je er over uit en wil je ook een spiraal laten plaatsen? Dan ben je hier aan het goede adres.

Van de kosten tot hoe het wordt geplaatst: dít is alles wat je moeten weten voor je een spiraal laat plaatsen. Wel zo fijn, een beetje voorbereid zijn.

Een spiraal laten plaatsen

Een spiraal laten plaatsen hoeft no biggie te zijn, maar het kan toch spannend zijn. Om die reden hebben wij alle informatie voor je op een rijtje gezet, zodat jij rustig en voorbereid op weg kan gaan. Want door wie – en vooral hoe – wordt het spiraaltje geplaatst? Wat kunnen de bijwerkingen zijn, en wat kost het eigenlijk?

Voorafgaand aan het plaatsen

Voordat je een spiraal laat plaatsen, of dat nou door de huisarts of een gynaecologe is, zal er een inwendig onderzoek worden gedaan. Dat is nodig om de diepte en de ligging van de baarmoeder te bepalen en te controleren.

Wat ook belangrijk is om te weten, is dat je SOA-vrij moet zijn wanneer je een spiraal wilt plaatsen. Dat heeft alles te maken met het feit dat de spiraal anders bacteriën of virussen mee kan nemen naar de binnenkant van de baarmoeder. En dát kan gevaarlijk zijn. Als je onveilig sekscontact hebt gehad en een spiraal wil plaatsen, is het dus heel verstandig om een SOA-test te doen.

Wie plaatst een spiraaltje?

Als je een spiraaltje wil laten plaatsen, moet je altijd contact opnemen met je huisarts. Die kan het spiraal zelf plaatsen, óf je doorverwijzen naar een gynaecoloog. Tegenwoordig kunnen veel huisartsen een spiraaltje plaatsen. Als je daarvoor kiest, hoef je alleen langs de apotheek om de spiraal op te halen. Het spiraaltje zal vervolgens worden geplaatst tijdens een vervolgconsult.

Je kunt er ook voor kiezen om je spiraal door een gynaecoloog te laten plaatsen. Je huisarts zal een doorverwijzing geven en het spiraaltje wordt door het ziekenhuis geleverd, die hoef je in dit geval dus niet zelf op te halen bij de apotheek. Good to know: voor de gynaecoloog geldt een eigen risico, dat is bij een huisarts niet het geval.

Hoe wordt een spiraal geplaatst?

Een spiraal laten plaatsen gebeurt meestal tijdens of vlak je menstruatie, zo weet je zeker dat je niet zwanger bent én is de baarmoederhals vaak soepeler. Vooraf een pijnstiller (zoals een paracetamol) nemen, kan fijn zijn. Het is namelijk niet gek om buikkrampen te krijgen zodra het spiraaltje wordt geplaatst.

Een spiraaltje wordt geplaatst door middel van een eendenbek, zodat de baarmoeder wordt geopend en het spiraaltje kan worden geplaatst. Aan het spiraal zitten twee draadjes (die op maat zijn geknipt) die aan de baarmoedermond blijven hangen (zodat het spiraal op een later moment ook weer kan worden verwijderd). Het spiraaltje werkt direct zodra het is geplaatst. Wel zo fijn.

En dan?

Goed. Een spiraal laten plaatsen is een ding, maar wat gebeurt er dan? Na het plaatsen duurt het ongeveer zes weken voor je een vervolgafspraak bij de huisarts of gynaecoloog krijgt. Dat gebeurt om te controleren of het spiraal goed zit. Mocht je zelf willen checken of alles nog goed zit, kan je dat ook zelf doen.

Het beste moment om het bij jezelf te checken is vlak na de menstruatie. Je kunt dan met je vinger in de vagina de draadjes van het spiraaltje voelen. Als je een hard stukje voelt, is het verstandig om naar de huisarts te gaan, want dan zit het spiraaltje niet meer goed in de baarmoeder.

De bijwerkingen

Sommige vrxuwen ondervinden bijwerkingen (en andere nadelen) na het plaatsen van een spiraaltje. Zo kan de plaatsing van zowel een koper- als hormoonspiraal als pijnlijk worden ervaren én heeft je lichaam even tijd nodig om te wennen. Bij de koperspiraal kan het zijn dat je ongesteldheid wat langer duurt, bij een hormoonspiraal kan je meer last krijgen van acne, hoofdpijn en duizeligheid.

Ook is het niet gek om af en toe lage buikpijn te ervaren. Mocht je je toch zorgen maken, kan je altijd contact opnemen met je huisarts.

De kosten van een spiraal

Wil je een spiraal laten plaatsen? Dan heb je verschillende opties. De meest geplaatste spiraal is de Mirena (een hormoonspiraal), die kost €148,23. Een koperspiraal is veel goedkoper, zo kost de T-Safe €69,-. Als je je spiraal bij een gynaecoloog wil laten plaatsen, houdt er dan rekening mee dat de kosten van een cosult hoog kunnen oplopen. Het gemiddelde zit al snel rond de €250,-. Je doet er goed aan om bij verschillende zorgverzekeraars te checken wat voor jou de meest voordelige optie is.

Verzekering

Wat betreft vergoedingen van verzekeraars, is het goed om te weten dat de vergoeding van een spiraaltje (nog) niet is opgenomen in de basisverzekering. Je moet het dus aanvullend verzekeren.

Als je jonger dan 21 jaar bent, wordt het wél vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moet je er dan rekening mee houden dat het eerst van je eigen risico afgaat. Kom je boven het minimale eigen risico, zal de zorgverzekeraar jouw kosten voor het spiraaltje vergoeden. Als je een spiraal laat plaatsen terwijl je jonger bent dan 18 jaar, is het spiraaltje gratis (dan heb je namelijk nog geen eigen risico).

Psst, ook fijn om voor die tijd te lezen: alle feiten en fabels over een spiraal op een rij.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.