Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Love & Life 12 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze 6 dingen kunnen gebeuren met je lichaam als je stopt met de pil

De opties op gebied van anticonceptie zijn nog nooit zo divers geweest. Van anticonceptiepil naar spiraaltje tot pleister. Alles kan. De pil is nog altijd de meest populaire vorm van anticonceptie. Maar wat gebeurt er met je lichaam als je ermee stopt?

Stoppen met de pil

Veel vrouwen hebben al jaren dezelfde soort anticonceptie en vinden het ‘wel prima zo’. Begrijpelijk, want waarom zou je iets veranderen als er niks mis is? Toch is het niet geheel onverstandig om zo nu en dan even te kijken naar wat andere opties zijn.

Er zijn namelijk redelijk wat redenen waarom sommigen vrouwen misschien juist zouden moeten overwegen om over te stappen op een ander anticonceptiemiddel. De pil is voor veel vrouwen een goede optie, maar er is natuurlijk meer. Dit kan er voor jou veranderen:

1. Afvallen

Veel vrouwen zijn wat kilootjes aangekomen op het moment dat ze begonnen met het slikken van de pil. De kans is groot dat je tussen twee en vijf kilo afvalt wanneer je stopt met de pil. Houd daar dus rekening mee als je stopt met het slikken van de pil.

2. Minder stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen zijn ook zo’n vervelende bijwerking van de pil. Je kan je er zelfs een beetje down door voelen. Stoppen met de pil zorgt ervoor dat je wat stabieler bent in je emoties.

3. Kortere menstruatie

Waarom dit fantastisch is, hoeven we niet uit te leggen. Tijdens het slikken van de pil heb je een verplichte stopweek. Zeven helse dagen lang. Wanneer je stopt met de anticonceptiepil is de kans groot dat je menstruatie korter, maar ook wel iets heftiger gaat zijn.

4. Minder koppijn

Wie de pil slikt heeft vaker hoofdpijn. Soms komt dit zelfs in de vorm van migraine, wat al helemaal geen pretje is. Deze hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een plotselinge afname van oestrogeen. Stoppen met de pil betekent dus minder koppijn.

5. Natuurlijke hormoonbalans

De pil zit bomvol kunstmatige hormonen die je eigen hormoonbalans verstoren. Resultaat? Bij veel vrouwen zorgt dit voor hoofdpijn en misselijkheid. Stoppen met de pil betekent je eigen hormoonbalans terugkrijgen, waardoor die klachten verdwijnen. Helaas kan dit een paar maanden duren. Maar toch. Eyes on the price.

6. Zin in seks

Je libido gaat door het dak. Misschien heb je gemerkt dat je seksleven een dipje had omdat je vaak geen zin had. Nou, we kunnen je garanderen dat dit snel verleden tijd is als je stopt met de pil. Onderzoek toont aan dat één op de zes vrouwen zich minder seksueel aangetrokken voelt wanneer ze de anticonceptiepil slikt.

Voor iedereen zijn de effecten van het wel of niet stoppen met de pil anders, maar het kan geen kwaad om je erin te verdiepen. Natuurlijk is ook stoppen met de pil een persoonlijke beslissing. Wij willen niet de rol van arts vervullen, dus bespreek het met je huisarts wanneer je overweegt te stoppen met de pil.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.