Inga Stoit
Inga Stoit Food 2 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit wil je eten als je stopt met het eten van (rood) vlees

Het eten van minder vlees is niet alleen goed voor onze planeet maar ook voor ons lichaam. Het is alleen te makkelijk gedacht dat we hier geen goede alternatieven voor moeten eten. Vlees (met name rood vlees) is bijzonder rijk aan ijzer. Deze stof willen we niet missen in ons eetpatroon dus is het aan te raden om ijzerrijke voeding eten. We vertellen je graag wat je kunt eten in plaats van biefstukjes en dergelijke.

Geen rood vlees maar wel ijzerrijk eten

Fun fact: vrouwen hebben meer behoefte aan ijzer in hun eetpatroon dan mannen – dus willen we hier voldoende van eten. Het is een beetje overdreven om precieze hoeveelheden te noteren, maar het is wel raadzaam om bij jezelf na te gaan of je voldoende van de volgende bronnen in je dieet hebt zitten: (gefermenteerde) tofu, tempeh, soja bonen, linzen, pompoenpitten, cashewnoten, pijnboompitten, bladgroenten, paddestoelen en palmharten.

De inname van vitamine C mag niet vergeten worden

Dus als je dieet/eetpatroon merendeels plantaardig is (en dus het grootste deel van je ijzer uit planten komt), kan het wat moeilijker zijn om voldoende ijzer op te nemen. Top nieuws: er is een essentiële voedingsstof die dit proces kan ondersteunen namelijk: vitamine C. De stof zorgt ervoor dat non-heemijzer makkelijker beschikbaar wordt voor het lichaam om op te nemen en te gebruiken. Vitamine C zorgt er niet alleen voor dat ijzer goed wordt opgenomen, het zorgt er ook voor dat het goed in het lichaam verdeeld wordt.

6 dingen die je moet weten voordat je vitamine C voor je huid gaat gebruiken

Dus bedenk maar zo: eet jij minder (rood) vlees? Wees je bewust dat je voldoende vormen van plantaardige voeding eet om voldoende ijzer binnen te krijgen. En weet dus ook dat vitamine C een geweldige hulpstof is die ervoor zorgt dat de ijzer beter wordt opgenomen. Een vitamine C supplement doet haar werk, maar zoals je begrijpt is het eten van vruchten ook minstens net zo aan te raden.

Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met het eten van vlees

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.