Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Beauty 19 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

6 dingen die je moet weten voordat je vitamine C voor je huid gaat gebruiken

Vitamine C kan superveel voor je huid doen, van donkere plekken wegwerken tot je beschermen tegen UV-schade. Toch is het wel belangrijk om te weten voor welk serum je het beste kunt gaan, hoe je het moet gebruiken én hoe je het moet bewaren.

Het meeste uit je producten met deze vitamine halen? Gebruik dan deze tips in je zoektocht naar het fijnste product.

Vitamine C voor je huid: need to knows

Vitamine C gebruiken voor je huid is niks nieuws. Sterk er nog, het is één van de meest onderzochte ingrediënten in huidverzorging én het heeft positieve effecten op de huid. Zo remt het huidveroudering, beperkt het de schade van zonlicht en vervuiling op de hoed én het werkt goed als je last hebt van acne en pigmentvlekken.

In een eerder artikel hebben we je al verteld waarom je deze vitamine zou moeten toevoegen aan je skincare. Vandaag lees je de zes dingen die je moet weten voordat je vitamine C voor je huid gaat gebruiken.

1. Gebruik serums met dit vitamine in de ochtend

Je doet er verstandig aan om in de ochtend producten met vitamine C te gebruiken, wanneer de UV-straling het hoogst is. Good to know: vitamine C wordt minder effectief bij blootstelling aan licht, dus het is wel belangrijk om het ook genoeg tijd te geven om het in te laten trekken. Het is natuurlijk niet “verboden” om het in de avond te gebruiken, maar in de ochtend heb je er meer baat bij.

2. Gebruik de juiste concentratie

Het is goed om te weten dat er in verschillende producten verschillende concentraties van vitamine C zitten, vaak variërend van vijf tot dertig procent. Deze concentraties hebben elk weer een ander effect. Lees je dus goed in over wat het beste bij jouw huidtype en eventuele problemen past.

Als je een droge of gevoelige huid hebt, is het verstandig om een lage concentratie te gebruiken, rond de vijf procent. Als je een vettige huid hebt, zou je een hogere concentratie aan kunnen. Het effect blijft hetzelfde na twintig procent, dus je hoeft niet per se boven de twintig procent aan te schaffen.

3. Gebruik de producten op het juiste moment

Het juiste moment om producten met vitamine C te gebruiken, hangt af van het soort product. Een serum wil je namelijk op een freshly cleansed huid gebruiken, maar voordat je gaat moisturizen. Een moisturizer met vitamine C wil je weer het liefst aan het einde van je skincare-routine gebruiken.

4. Gebruik het niet in combinatie met deze ingrediënten

Vitamine C is over het algemeen veilig, maar er is wel een ingrediënt die je moet vermijden als je het gebruikt, namelijk benzoylperoxide. Door dit ingrediënt kan de vitamine oxideren en minder krachtig worden. Wil je deze producten allebei wel graag gebruiken? Dat kan, maar gebruik dan de vitamine C-producten in de ochtend, en benzoylperoxide in de avond.

Hetzelfde geldt voor retinol. Als je dit product tegelijk gebruikt met vitamine C-producten, werkt het beide minder effectief. Bovendien hebben ze vergelijkbare effecten op de huid, dus het wordt afgeraden om het samen te gebruiken.

5. Check de kleur van het product

Producten met vitamine C zouden kleurloos of een lichte kleur moeten hebben. Als het geoxideerd is, wordt het geel of bruin en zal het minder effectief zijn. Is je serum die kleur geworden? Dan kun je het nog steeds gebruiken, maar het zal niet veel effect meer hebben op je huid.

6. Kijk verder dan een serum

De meest gebruikelijke manier om dit vitamine voor je huid te gebruiken, is door middel van een serum. Maar er bestaan veel meer producten waar de vitamine in zit, zoals cleansers, exfoliants en zelfs zonnebrand.

Onze favoriete producten

Ascorbyl Glucoside Solution 12% Serum van The Ordinary – €13
Clinique Fresh Pressed Vitamin C Daily Booster – €87
Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2% van The Ordinary – €6,50
Kylie Skin Vitamin C Serum – €34,99

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.