Tessa Ham
Tessa Ham Money 5 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

5 tips om je studieschuld sneller af te lossen

De één gaat fluitend door het leven met een studieschuld van tienduizend (of zelfs meer) euro, maar bij de ander hangt het als een donkere wolk boven hun hoofd. Val jij meer in de tweede categorie? Dan heb je er vast eens over nagedacht om het aflossen van je studieschuld te versnellen.

Wanneer is versneld aflossen een goed idee? En hoe zeg je zo snel mogelijk gedag tegen die schuld?

Je studieschuld sneller aflossen

Het aflossen van een schuld is altijd een goed idee. Je studieschuld sneller aflossen dan dat je verplicht bent dus ook. Zeker als je ervan baalt, of als je van plan bent een huis te kopen in de toekomst (zoveel invloed heeft een studieschuld op je hypotheek). Aan de andere kant is zo’n lage rente natuurlijk de ideale situatie om een schuld te hebben. Hier vind je 3 redenen waarom je een studieschuld (niet) versneld zou aflossen.

Ben je erover uit en wil je Ome Duo zo snel mogelijk afbetalen? Dan zetten we hieronder een aantal tips op een rij die je hierbij gaan helpen.

1. Houd je studentenbudget nog even aan

De eerste keer dat je je grote mensen-salaris krijgt, is dat best even schrikken. Op een positieve manier dan. Wát een geld. Als jij direct na je afstuderen een baan vindt, is dit het ideale moment om veel te sparen en snel af te lossen. Je kon eerder immers ook rondkomen van een stuk minder geld. Houd deze inkomsten aan en bewaar de rest voor je studieschuld.

2. Betaal je studieschuld sneller af met financiële meevallers

Ben je al een tijdje uit de schoolbanken? Dan is de kans groot dat je een loonsverhoging hebt gehad (of gaat krijgen). Het verschil in salaris elke maand kan linea recta naar het aflossen van je studieschuld, want ook hier geldt weer: je kon eerder ook rondkomen van minder.

Je kunt natuurlijk hetzelfde doen met andere financiële meevallers, zoals je vakantiegeld, een bonus of een schenking.

3. Zie het aflossen echt als één van je vaste lasten

Je kunt natuurlijk gedurende het jaar geld apart zetten in een spaarpotje voor DUO, om aan het einde van het jaar in één keer een mooi bedrag over te maken. Je kunt er ook voor kiezen om je maandbedrag bij DUO te verhogen, om zo maandelijks extra af te lossen.

Waar je ook voor kiest: maak geen compromissen met jezelf als het op de afbetaling aankomt. Het is gewoon één van je vaste lasten en over de hoogte kun je dus niet met jezelf onderhandelen.

4. Bedenk subdoelen voor jezelf tijdens het aflossen van je studieschuld

Wanneer je een studieschuld van 15.000 euro hebt, kan het zomaar zijn dat je ergens tijdens het afbetalen de motivatie verliest. Bedenk daarom ook subdoelen en trakteer jezelf als je die behaald hebt.

Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om jezelf bij elke 1.000 euro te belonen (met een lekker ontbijtje van de bakker bijvoorbeeld), of om jezelf bij elke 5.000 euro op iets groters te trakteren (zoals een nachtje weg of een kledingstuk waar je al lang van droomt).

5. Blijf wel realistisch

Het voelt waarschijnlijk heerlijk om lekker snel je studieschuld te kunnen aflossen, maar zorg wel dat je realistisch blijft. Als je het geld eenmaal hebt overgemaakt naar DUO, krijg je het niet meer terug. Ook niet als je het toch opeens nodig blijkt te hebben. Een goedgevuld noodpotje is daarom essentieel bij het extra aflossen.

Hoe hoog of laag is jouw studieschuld? Dit is het gemiddelde van Nederland

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.