Gina Koninkx
Gina Koninkx Food 4 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Geen plannen deze zaterdag ochtend? Vergaap je aan dit uitdagende maar overheerlijke taart recept

Netflix uitgespeeld en even helemaal geen plannen dit weekend? Tijd om de keuken in te duiken met een uitdagend taart recept. Je staat ongetwijfeld wel een paar uur te prutsen maar dan héb je wel wat.

Deze tiramisu ombre taart is de moeite waard.

Tiramisu ombre taart recept

Gek op de smaak van tiramisu en wil je op je verjaardag nou echt eens al je gasten omver blazen met een zelfgemaakte taart? Dan is dit recept je beste vondst ooit.

De ingrediënten

Net als de bereidingstijd (2 uur en 15 minuten als je een ervaren bakker bent) is de ingrediëntenlijst lang.

Dit heb je nodig voor de cake

– 170 gr ongezouten boter
– 300 gr kristalsuiker
– 2 tl vanille-extract
– 300 gr cakemeel
– 1 el + 1 tl bakpoeder
– 1 tl zout
– 12 tl volle melk
– 5 grote eieren (enkel het eiwit gebruiken)

Dit heb je nodig voor het glazuur van de cake

– 1/2 tl gemalen kaneel
– 3/4 tl gemalen cayennepeper
– 1/4 tl gemalen piment
– snufje nootmuskaat
– snufje Zout
– 450 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
– 250 gr poedersuiker
– 2 el melk of slagroom
– 600 gr chocolade om te smelten

Dit heb je nodig voor de chocolade laagjes

– cacaopoeder
– 80 ml melk
– 1 el olijfolie
– 1 eetlepel cacao nibs
– 1 el parelsuiker voor de garnering

De bereiding

Maak je borst maar nat. En draag een degelijk schort, ga er maar vanuit dat álles vies wordt in de keuken.

Bereiding van het glazuur

Meng in een kom de kaneel, cayennepeper, nootmuskaat, piment en zout door elkaar. Voeg in een andere kom de boter, melk of slagroom, vanille en het poedersuiker toe. Mix dit geheel tot een glad beslag (dat duurt zo’n 3 minuten). Verdeel dit glazuur over drie kleinere kommetjes.

Aan de eerste kom voeg je 5 el chocolade en 1 tl van het kruidenmengsel toe. Mix het geheel tot een gladde massa. Aan de tweede kom voeg je 1 el gesmolten chocolade toe en 3/4 tl kruidenmengsel. Mix het geheel tot een gladde massa. Aan de derde kom voeg je niks toe.

Bereiding van de cake en chocoladelaagjes

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Idealiter gebruik je 4 identieke bakvormen, maar je kan het volgende uiteraard ook in batches doen. Dat duurt helaas wel stukken langer. Bak de cakevormen in met boter en bestuif met een dun laagje bloem.

Pak er een grote kom bij en mix met een mixer de overige boter, suiker en het vanille-extract door elkaar. Klop totdat het een luchtig geheel wordt (dat duurt zo’n 3 minuten). In een ander kom klop je het cakemeel, bakpoeder en zout door elkaar. Meng de inhoud van de twee kommen door elkaar. In een ander kommetje klop je het eiwit op (niet stijf) en meng dit met de melk. Ook de inhoud van dit kommetje mag nu bij de rest. Mix nu het geheel nog eens kort goed door elkaar totdat je een egaal mengsel overhoudt.

Dit beslag verdeel je over de bakvormen. Strijk de bovenkant glad met een spatel. Zet deze bakvormen met mengsels voor nu even opzij (gewoon buiten de koelkast). Hier komt zo nog een laag bovenop.

Meng nu de helft van het cacaopoeder met de helft van de melk tot een dikkig geheel en verdeel deze laag over de bakvormen die je zojuist op zij hebt gezet. Strijk de bovenkant glad met een spatel en zet de bakvormen (dit zijn er 4 in totaal of verdeeld in batches) voor zo’n 20 minuten in de oven. Maak nu met de andere helft van het cacaopoeder, de melk en olijfolie hetzelfde mengsel en voeg nog een laag toe aan de cakevorm. Spatel de bovenkant glad en zet de cakevormen wederom voor 20 minuten in de oven.

Tijd voor het versieren van de taart

Als de cake uit de oven komt, moet hij goed zijn afgekoeld voor je hem kan versieren met het glazuur. Stapel de inhoud van de bakvormen netjes op elkaar zodat je een hoge taart krijgt. Smeer vervolgens met een spatel de donkerst gekleurde glazuur (kommetje 1) over de taart. Het midden van de taart bestrijk je met de inhoud uit het tweede kommetje. De bovenste rand en bovenkant van de taart bestrijk je met het lichtste glazuur. Maak de bovenkant af met de cacao nibs en een handvol parelsuiker. Voilà, klaar is je prachtige verjaardagstaart.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.