Anne Smits
Anne Smits Mentale Gezondheid 1 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe staat het met de goede voornemens? Redactiestagiaire Anne blikt terug op januari

Januari zit er weer op. En dat betekent voor mij geen einde aan Dry January of het uitstellen van goede voornemens naar volgend jaar. Had ik dan geen goede voornemens? Zeker wel, maar ik noem het niet graag zo. Een gezonde levensstijl en mental health is áltijd belangrijk, niet alleen in januari. Laat ik eens terugblikken op afgelopen maand.

Mijn terugblik op januari

Het is natuurlijk niet gek dat de meesten met hun goede voornemens starten in januari, zodra de vreetfestijnen van december afgelopen zijn. ‘Goede voornemens’ voelt alleen nogal tijdelijk aan, alsof het alleen bij het begin van het nieuwe jaar past. Hetzelfde geldt voor Dry January, waarbij de meesten vooral zichzelf er van willen overtuigen dat ze een maand zonder alcohol kunnen. Om vervolgens op 1 februari net te vroeg al hun eerste drankje open te maken onder het motto: “het is ergens op de wereld 17:00 uur”.

Nee. Ik heb hier niet aan meegedaan. Maar als ik tel hoeveel alcoholische drankjes ik dan wél heb gedronken in januari, kan ik dat alsnog op één of misschien twee handen telllen. Ik wil mezelf vooral geen restricties opleggen. Dat werkt hetzelfde wanneer je een puber vertelt dat ie om 23:00 uur thuis moet zijn en vervolgens om 04:00 uur aan komt kakken. Geen restricities dus, maar wel balans. Redacteur Karlijn dacht daar ook zo over.

Balance is key

Die balans hield voor mij een aantal dingen in. Zo probeer ik de avonden waarop ik wil drinken, in te plannen en trek ik niet onnodig een fles wijn open voor bij het avondeten. Op deze manier is het alleen nog maar extra genieten als je de teugels wat kan laten vieren.

Het hockeyseizoen begint pas weer over een maand, dus ik heb ook een sportabonnement genomen. Nu ga ik twee keer in de week helemaal tot het gaatje. Mijn verwachtingen waren niet hoopvol, maar ik vind het fantastisch! Het is geen fabel, je voelt je écht energieker als je meer beweegt. En wat niet kan ontbreken in dit rijtje is natuurlijk gezonder eten. En ook hierbij geldt: plan de avonden in waarvan je weet dat het allemaal iets minder uitmaakt. Zo kan je er naar toe leven en is het extra genieten als het zover is.

Mental health

Meer bewegen en gezonder eten is natuurlijk niet het enige wat je mental health beïnvloedt. Zo probeer ik ook meer te wandelen en buiten te zijn, stop ik mijn telefoon ‘s avonds eerder weg om nog wat te lezen en ga ik eerder slapen. Lukt dat altijd. Nee, natuurlijk niet. So what? De enige regels die bij je mental health horen, is dat je jezelf geen restricties op moet leggen en dat falen niet bestaat. Dus ben vooral een beetje lief voor jezelf.

Dit zijn de mooiste pufferjackets om het laatste maanden van de winter in te trotseren

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.